Nieuws
1173383
Nieuws

Zware straffen voor Vietnamese bloggers

In Vietnam zijn maandag drie bloggers veroordeeld tot lange gevangenisstraffen omdat zij zich schuldig zouden hebben gemaakt aan propaganda tegen de staat.

Een van de veroordeelden is Nguyen Van Hai, alias Dieu Cay. De Amerikaanse president Barack Obama vestigde in mei nog de aandacht op deze dissident als een van de slachtoffers van de onderdrukking van burgerjournalistiek in Vietnam.

Dieu Cay kreeg met 12 jaar de zwaarste gevangenisstraf. Voormalig politievrouw en dissidente Ta Phong Tan kreeg 10 jaar. Een derde blogger, die als enige schuld had bekend, werd veroordeeld tot 4 jaar.

Volgens de rechtbank maakte het drietal misbruik van de populariteit van internet door de publicatie van artikelen die Vietnamese leiders en de regerende communistische partij belasterden en het vertrouwen van het volk in de staat ondermijnden.

De veroordeelde bloggers wacht na het uitzitten van hun celstraf ook nog huisarrest gedurende 3 tot 5 jaar.

De Verenigde Staten lieten in een via de Amerikaanse ambassade in Hanoi uitgegeven verklaring weten „zeer verontrust” te zijn over het vonnis. De VS roepen de Vietnamese regering op de bloggers vrij te laten.