Nieuws
1173392
Nieuws

Internet voor het Afrikaanse platteland

Oxfam Novib start vrijdag in het noorden van Oeganda het project Internet Now! Dat moet het Afrikaanse platteland voorzien van internet en ook de infrastructuur leveren die daarvoor nodig is. De hulporganisatie zet daartoe de komende jaren een sociaal telecombedrijf op in Noord-Oeganda, genaamd Sinfa, samen met drie internationale partners.

Volgens Oxfam Novib biedt de toegang tot internet kennis en werkgelegenheid aan zo'n 872.000 mensen in een afgelegen gebied dat zo groot is als Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht samen. Ongeveer honderd dorpen krijgen elk twee goed geïsoleerde en ingerichte zeecontainers met daarin tien computers die op zonne-energie draaien. De bevolking krijgt hulp bij het gebruik van internet.

De organisatie wil met het project bijvoorbeeld tienermoeders helpen, die met een klein beetje kennis van computers en de Engelse taal via internet kunnen werken voor (westerse) bedrijven. Boeren krijgen inzage in actuele marktprijzen, zodat ze hun producten beter kunnen verkopen.

Internet Now! gaat vrijdag van start in Gulu in Noord-Oeganda, op het terrein van de Gulu Universiteit.