Nieuws
1173563
Nieuws

Handige lamp kleurt het huis

Review: Philips Hue

Philips bracht in 1892 zijn eerste gloeilamp uit. Inmiddels heeft deze plaats moeten maken voor de energiezuinige spaar- en LED-lamp. Philips zet nu de volgende stap: LED-lampen die voorzien zijn van wifi en schijnen in alle kleuren van de regenboog.

Uiterlijk

Het startpakket van de Philips Hue wordt geleverd in een stijlvolle zwarte doos met daarin drie LED-lampen met wifi en een apparaat om aan de router te koppelen. De lampen zien er normaal uit en kunnen, in tegenstelling tot sommige spaarlampen, ook prima gebruikt worden in hanglampen. De doos belooft een simpele installatie. Dat gaan we even testen.

Installatie

Volgens de zeer korte handleiding van Philips moet ik in drie stappen de Philips Hue kunnen installeren. Het begint met het vervangen van de oude lampen met de LED-lampen. Deze hebben alleen een grote fitting, dus mijn kleine schemerlampen vallen af. Philips hoopt vanaf volgend jaar de lampen ook in een kleine fitting te kunnen leveren. Voor de test plaats ik de lampen in mijn hal, woonkamer en studeerkamer en zet de lichtschakelaars aan. Vervolgens moet ik het bijbehorende apparaat, de zogeheten bridge, aan de modem en het stroom koppelen met de meegeleverde kabels.

De laatste stap is het installeren van de app op mijn telefoon. De Philips Hue is alleen te koop via de Apple Store en op de doos wordt dan ook naar de App Store verwezen voor de software. Een bezoek aan de Hue-website leert echter dat er ook een Android-app is, die net zo goed werkt. Na de installatie vraagt de app of je op knop van de bridge wilt drukken zodat deze in contact staat met de lampen. Een kind kan de was doen. Mocht de installatie van de Hue toch niet vlotjes verlopen, dan staat er op de website een video met uitgebreidere instructies.

Gebruik

Een nadeel van spaar- en LED-lampen is, is dat ze maar in één kleur zijn. De Hue daarentegen kan vele kleuren aan. Dit gaat als volgt. De app bevat standaard een aantal foto’s die je kunt selecteren. Je roept een foto op en daarop staan drie cirkeltjes met een cijfer. Die cijfers staan voor elk van de lampen. Je sleept met jouw vinger op het scherm zo’n cirkel naar de kleur in de foto die je mooi vindt en meteen verandert de desbetreffende lamp in die kleur. Dit kun je doen voor elk van de lampen. Onderaan de foto kun je het licht naar jouw smaak dimmen.

Het is ook mogelijk om, via de bibliotheek van jouw telefoon, een eigen foto te kiezen. Een leuke manier om de mooie kleuren van vakantiefoto's op te roepen in de woonkamer. Het is prettig om op die manier de sfeer in de kamers te bepalen. De eerste avond kan ik het niet nalaten om de kleuren steeds te veranderen. Tot ergernis van mijn partner. Dat is slechts tijdelijk, want op een gegeven moment krijg je vanzelf een favoriete foto die je het vaakst gebruikt. Wel heb ik gemerkt dat blauw tinten minder licht verspreiden als geel of roze.

Tijd

De Hue kan ook gebruikt worden tegen het inbrekersgilde. Het is mogelijk de lampen in te stellen zodat bij mijn afwezigheid de illusie gewekt wordt dat ik wel thuis ben. Nu gebruik ik daarvoor tijdschakelaars. Vervelend is wel dat hierop alleen een lamp met een stekker kan worden aangesloten en niet bijvoorbeeld een plafonnière. Dat probleem heb je bij de Hue niet. Bij elke foto (of belichtingsschema, zoals Philips het noemt) kun je ook tijden instellen. De tijd wanneer de lamp aan of juist uit moet gaan. Dit kun je tegen inbrekers gebruiken, maar ook om je ’s ochtends met licht te wekken in de slaapkamer. Dan heb je de Wake-up Light van Philips niet meer nodig. Het licht kan in één keer uit gaan of geleidelijk. Die functie kun je bijvoorbeeld gebruiken, als jouw kind voor het slapen gaan nog even mag lezen totdat het licht vanzelf uitgaat.

Wat wel jammer is, is dat je de lampen niet op de dagen van de week kunt instellen. Het is dus niet mogelijk dat de lamp in de slaapkamer doordeweeks om 6 uur aangaat en in het weekend pas om 8. Dat moet je de avond van te voren handmatig aanpassen. Dat kun je via de app doen, maar ook gewoon als je onderweg bent. Je kunt namelijk op de Hue-website inloggen en van daaruit de lampen bedienen. Ook handig als je dat vergeten bent te doen voor vertrek naar een vakantiebestemming.

Concurrentie

LED-lampen met wifi zijn nog schaars, maar dit begint langzaam toe te nemen. Zo zijn er via investeringswebsite Kickstarter al twee projecten (van LIFX en Visualight) succesvol afgerond, maar deze lampen verschijnen pas volgend jaar. Verder gaat Nuon vanaf volgend jaar ook de handige energiezuinige lampen verkopen. Nu heeft Philips nog een voorsprong. De prijzen van gewone LED-lamp variëren sterk. Je vindt ze al vanaf €7, maar sommige kosten wel €30 of €40.

Verkrijgbaarheid

Het startpakket van de Philips Hue kost €200 en een extra lamp €60. Momenteel  is de Hue zó populair, dat het lastig is om een pakket te pakken te krijgen. Philips laat weten dat er hard gewerkt wordt om de voorraden aan te vullen. Op de website van Apple staat maart als levertermijn, omdat men daar de maximale levertijd van 3 tot 4 maanden aanhoudt. Maar dat kan ook eerder zijn. Nog een tip voor geïnteresseerden: de voorraad van de Apple-winkel wordt sneller aangevuld. Een bezoekje aan het filiaal aan het Amsterdam Leidseplein kan er dus voor zorgen dat je de Hue eerder in handen hebt.

Conclusie

Aan de Hue hangt een flink prijskaartje. Daarvoor krijg je wel een mooi systeem dat simpel is te installeren en te gebruiken. Het is een leuke toevoeging aan de woonkamer. Zo kun je tijdens de koude wintermaanden voor een warme sfeer zorgen door simpelweg een zonnige foto te kiezen. De Philips Hue zal vooral gadgetliefhebbers aanspreken, die graag deze nieuwe technologie willen uitproberen. Voor de normale gebruiker moet toch eerst de prijs wat omlaag. Wellicht zal meer concurrentie daarvoor zorgen.