Nieuws/Binnenland
1173810
Binnenland

Onderzoek in Australië naar Joep J.

De opsporingsdiensten hebben in de zaak rond de van vastgoedfraude, valsheid in geschrifte en witwassen verdachte vastgoedhandelaar Joep J. uit Kerkrade onderzoek gedaan in Australië en het belastingparadijs Guernsey. Dat blijkt uit het boek ‘Dossier Joep J.’ dat morgen zal verschijnen en waar De Telegraaf inzage in heeft gehad.

Het onderzoek had betrekking op de onderzochte panden toebehorend aan de familie J. Hiervoor hebben in het buitenland verschillende doorzoekingen plaatsgevonden, is een woonhuis in beslaggenomen, zijn verschillende verdachten en getuigen gehoord en is belangrijke informatie over een aantal bankrekeningen veiliggesteld door de opsporingsdiensten.

Speurders van justitie en de FIOD hebben van de Australische autoriteiten de benodigde bankafschriften gekregen en hoorden twee bij deze strafzaak betrokken personen, die aan de andere kant van de wereld verbleven. Een en ander had te maken met de verkoop van een pand in het Limburgse Klimmen, waarbij Joep J. betrokken was.

Op Kanaaleiland Guernsey werd in het onderzoek naar de handel en wandel van Joep J. een getuige gehoord en werden paperassen bij banken en een trustkantoor onder de loep genomen. In het Belgische Gemmenich heeft een doorzoeking van een bank plaatsgevonden en is er beslag gelegd op een pand van de J.’s in het plaatsje Ovifat.

Ook in Spanje en Duitsland werd in deze zaak onderzoek verricht. Het proces tegen Joep J. en zijn gezin start op vrijdag 7 december in Maastricht. De rechtbank heeft in totaal een hele week uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van deze zaak.