Nieuws/Buitenland
1173863051
Buitenland

EU lanceert nieuwe lijst meest gezochte criminelen met Bolle Jos

Catherine De Bolle, directeur van Europol

Catherine De Bolle, directeur van Europol

BRUSSEL - Europol, het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie, heeft in Brussel een nieuwe lijst van 93 meest gezochte criminelen bekend gemaakt. Ze worden gezocht voor zware misdrijven als moord, mensenhandel, gewapende overval en terrorisme. Nederland is met drie gezochte criminelen op de lijst vertegenwoordigd, onder wie Jos Leijdekkers, ook wel bekend als Bolle Jos, op wiens hoofd een beloning van 75.000 euro staat.

Catherine De Bolle, directeur van Europol

Catherine De Bolle, directeur van Europol

De nieuwe campagne heeft specifiek de leiders en spilfiguren van criminele organisaties als doelwit en werd door Europol samen met het European Network of Fugitive Active Search Teams (ENFAST) gelanceerd. Volgens Europol bestaan criminele organisaties, net zoals bedrijven, uit bestuursniveau’s en uitvoerende niveau’s. Door criminelen op cruciale posities uit te schakelen, hopen de politiediensten de hele organisatie ten val te brengen.

Compositietekening van Bolle Jos

Compositietekening van Bolle Jos

Burgers van de EU kunnen daarbij een handje helpen door de website te bezoeken en te bekijken of ze iemand op de mostwantedlijst herkennen. „Eén simpele daad kan voldoende zijn om ervoor te zorgen dat een gevaarlijke gevluchte crimineel opgepakt en vervolgd wordt”, zegt Catherine De Bolle, directeur van Europol.

Sinds de EU mostwantedcampagne en -website voor het eerst gelanceerd werd in 2016 zijn 43 gezochte personen als direct gevolg van publicatie op de site gearresteerd.

Via deze link is de hele lijst te raadplegen.