Nieuws/Binnenland
1173873
Binnenland

'Honderden tbs'ers kunnen vrij komen'

Een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft mogelijk desastreuze gevolgen voor ons land. Zo'n tweehonderd tbs-patiënten kunnen door het arrest op vrije voeten komen.

De tweehonderd tbs'ers móeten mogelijk worden vrijgelaten, waarschuwen tbs-advocaat Knoester en Jos Poelmann voormalig directeur van een tbs-kliniek. "Dit kun je zonder meer een bom onder het tbs-systeem noemen", stelt Kroester.

Het Europese Hof heeft Nederland erop gewezen dat onze wetgeving in principe maximaal vier jaar tbs toestaat. Langer tbs opleggen kan wel maar dan moet er sprake zijn van een geweldsdelict.

In veel gevallen zouden Nederlandse rechters verzuimd hebben in hun vonnissen duidelijk aan te geven dat het inderdaad om een geweldsdelict gaat, meldt de EO.

Onlangs werd de tbs van een 42-jarige vrouw opgeheven, ondanks zorgen van de rechtbank in Utrecht over de algemene veiligheid. De kans wordt groot geacht dat de vrouw die sinds 1999 in tbs zat, gewelddadig gedrag gaat vertonen. De rechtbank kon maandag echter geen andere beslissing nemen op grond van een recente uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.