Nieuws/Binnenland

Genieten van de Noordkaap

Door Kenneth Stamp

Terwijl de zon langzaam richting de horizon kruipt veranderen de eindeloze vlaktes van de Kalahari voor onze ogen van kleur. Het geelwitte gras dat overdag zo fel is dat het soms pijn aan de ogen doet wordt steeds donkerder. De temperatuur is binnen enkele minuten met tientallen graden gezakt, tot iets boven het nulpunt. Dit is typisch de Noordkaap, de grootste en meest verlaten provincie van Zuid-Afrika.

De dorre struiken en bomen die om de paar meter staan opgesteld, alsof iemand ze vanuit de lucht heeft uitgestrooid over het woestijnlandschap, transformeren inmiddels in donkere contouren, terwijl de zon als een grote oranje vlek achter een heuvel zakt. In een mum van tijd is het donker en verschijnen er duizenden fonkelende sterren.

De Outback van Zuid-Afrika

Niet voor niets wordt deze regio in het noordwesten van het land de ’Outback van Zuid-Afrika’ genoemd. Zodra je geland bent op de kneuterige luchthaven van Uppington, aan de rand van de Kalahari, is snel duidelijk wat voor immens gebied dit is. Behalve het vliegveld zijn er zover het oog reikt amper tekenen van menselijke aanwezigheid. Over de kaarsrechte wegen, die de honderden kilometers uit elkaar liggende gehuchten met elkaar verbinden, zien wij slechts zelden een auto rijden, een grote stofwolk achterlatend. Gnoes, springbokken, gemsbokken en zebra’s zijn er daarentegen in overvloed. En dat zijn slechts de dieren van wie een mens weinig te duchten heeft.

„Rustig blijven zitten, niet gaan staan en geen armen uit de auto steken”, instrueert onze veldgids Adrian Bantich als we op zoek gaan naar de koning van het dierenrijk, de leeuw. Samen met zijn ’tracker’ David, die zich op de motorkap van de open jeep posteert om een beter zicht te hebben, heeft hij de vorige dag een groep leeuwen opgespoord. Ook wij gaan op die plek een kijkje nemen.

 

Als de wagen het gebied nadert waar de leeuwen zijn neergestreken verlaat David zijn vertrouwde plek voor op de auto en zoekt een veilige plek in de wagen. We verlaten het rode zandpad en rijden verder door het hoge gras. Dan wordt er plots geremd. Adrian heeft net verteld dat de imposante beesten geen mensen aanvallen als er geen onverwachte bewegingen gemaakt worden. Maar toch schrik je en stokt de adem even in de keel als het eerste vrouwtje op enkele meters afstand haar kop omhoog steekt en de achterliggende heuvel opwandelt. Op een tiental meters hoogte ligt opengereten prooi.

„Die hebben ze gisteren gepakt”, fluistert Bantich op een aanstekelijk enthousiaste toon. „Is het niet geweldig? In totaal bestaat deze groep uit elf leeuwen. Kijk eens wat een prachtig beest…” Als de leeuwin haar tanden in het avondmaal zet, verspreidt het geluid van krakende botten zich over het graslandschap. Langzaam worden de contouren van een aantal andere, uitstekend gecamoufleerde, leeuwen in het gelige gras zichtbaar. Ze trekken zich niets aan van de dinerende leeuwin en blijven rustig in avondzonnetje liggen. Ze draaien door het zand en stoeien wat, zo dichtbij en zo rustig dat de verleiding groot wordt om uit te stappen en ze even te aaien.

Spannende safari

Plots begint het dorre struikgewas aan de rechterkant van de auto te ritselen. Minutenlang valt er niets te zien. Dan komt de moeder van de groep tevoorschijn. Als ze op gracieuze wijze voor de auto langsloopt is prachtig te onderscheiden hoe de spieren van dit machtige vrouwtje zich bij elke stap spannen. Ook zij loopt de heuvel op om zich te goed te doen aan de dode koedoe.

Een safari is een van de hoogtepunten van een bezoek aan de Noordkaap. Behalve leeuwen leven er hier onder andere luipaarden, cheetah’s en giraffes. Ook is hier de indrukwekkende zwarte neushoorn te vinden. Een minder groot maar daardoor niet minder vrolijk schepsel is de ‘meerkat’. Het is een aanstekelijk schouwspel om te zien hoe enkele van deze stokstaartjes op de uitkijk staan terwijl de andere beestjes in het rond stoeien.

 

Maar de Noordkaap is meer dan safari. De provincie, die voor het grootste deel bestaat uit halfwoestijn, biedt tal van avontuurlijke activiteiten en herbergt een keur aan schitterende bezienswaardigheden. De onmiskenbare levensader van de regio is de Oranjerivier, die van oost naar west door de provincie meandert. Ten noorden van de rivier begint de Kalahari. De woestijn, waar zandduinen, grasvlaktes en rotsachtige bergen elkaar afwisselen, strekt zich van hier verder uit over Botswana, Namibië en delen van Zimbabwe en Angola. Daarnaast biedt de wilde stroom van de Oranjerivier tal van mogelijkheden voor vakantiegangers.

Even voorbij de stad Uppington vertakt de rivier zich in tientallen verschillende stromen die zich bij de Augrabies-watervallen weer bij elkaar voegen om daar van 56 meter hoogte van de rotsen te storten. Bij hoog water is deze waterval qua volume soms wel vier keer zo groot als de beroemde Niagara-watervallen in Noord-Amerika.

De kracht van de natuur

Maar ook als de rivier minder water bevat is het nog steeds indrukwekkend om de kracht van de natuur haar werk te zien doen, terwijl hagedissen zich op de rand van de kloof verwarmen in het zonlicht. Bij de waterval zijn diverse uitkijkpunten aangebracht waarvandaan deze goed zichtbaar is. Het Augrabies National Park bestaat bovendien uit meer dan alleen de watervallen. De kloof biedt dramatische vergezichten over het landschap, dat zich kenmerkt door de kale rode rotsformaties.

Uppington is een van de weinige ’steden’ in de provincie. Deze 100.000 inwoners tellende plaats ligt aan de Oranjerivier, die de oevers voorziet van voldoende water voor de teelt van druiven en citrusvruchten. „Voor de bewoners van de Noordkaap is Uppington de belangrijkste stad”, legt onze chauffeur Gawie Nieuwoudt uit. „Dit is de enige plek die centraal gelegen is voor de mensen in de dorpjes in de Kalahari. Officieel is Kimberley de hoofdstad, maar die stad ligt helemaal aan de rand van de provincie, veel te ver.”

Behalve bestuurder van onze terreinwagen, is Nieuwoudt ook eigenaar van Khamkirri-kamp, waar je in luxe tenten aan de Oranjerivier kunt overnachten. Hier kunnen durfals behalve op safari ook op de rivier het avontuur zoeken.

Terwijl het kolkende water aan alle kanten opspettert, springen we snel op onze klaarliggende rubberboot. Nieuwoudt, lacht hij als hij ziet hoe een deel van de groep, ondanks zijn uitgebreide instructies, toch de peddel verkeerdom in de hand heeft. In een mum van tijd zijn we van de oever verwijderd en glijden over het oppervlak van de rivier.

Al binnen enkele seconden doemt de eerste stroomversnelling op. „Links, links, links”, schreeuwt mijn kompaan voor op de rubberboot en we peddelen zo hard als we kunnen om een van de rotsen in het midden van de rivier te omzeilen. Te laat. We botsen tegen het obstakel en worden de verkeerde richting opgeworpen. Daar blijven we hangen op een aantal rotsblokken. Met veel moeite weten we de rubberboot los te wrikken en stromen verder. En zo trotseren we meerdere stroomversnellingen op weg naar het eindpunt. Moe maar voldaan zien we weer een mooie zon achter de rivier zakken als we uitstappen…

Reiswijzer:

Uppington is het makkelijkst te bereiken met een vlucht van de nationale luchtvaartmaatschappij South African Airways (www.flysaa.com) vanuit Johannesburg. Onder andere KLM (ww.klm.nl) vliegt rechtstreeks vanaf Schiphol op deze stad in het centrum van Zuid-Afrika. Hoewel het ’s nachts erg fris wordt is het klimaat in de Noordkaap in het najaar en ’s winters (van maart t/m augustus) erg aangenaam met temperaturen van ongeveer 25 graden celsius. In de zomer kan het kwik hier stijgen tot verzengende hitte.

Kijk voor meer informatie over de Noordkaap en Zuid-Afrika op de websites van South African Tourism. (www.mijnzuidafrika.nl) of (www.southafrica.net).