Nieuws/Binnenland
1174061
Binnenland

Tilburg verwacht blowers terug in coffeeshop

Het aantal coffeeshopklanten in Tilburg trekt langzaam weer aan en de bulk van de Nederlandse softdrugsgebruikers zal terugkeren in de coffeeshop. De Tilburgse burgemeester Peter Noordanus verwacht dat naar aanleiding van het Haagse besluit om registratie van de klanten per direct af te schaffen.

De gemeente publiceerde juist dinsdag de eerste evaluatie van de veranderingen in de coffeeshop na 1 mei. De Politieacademie constateert in het onderzoek dat vooral de registratie de Tilburgse blowers heeft weggehouden uit de coffeeshop. Kwaliteit is de meest genoemde reden voor blowers om toch weer naar de coffeeshop te gaan.

De illegale handel is het afgelopen half jaar fors toegenomen en geprofessionaliseerd. Uit veldwerk blijkt dat criminele jeugdgroepen hun werkterrein hebben verlegd, niet meer inbreken maar zich hebben toegelegd op softdrugshandel. Een politieagent zegt in het onderzoek dat tieners en twintigers overwegen dat dealen meer oplevert en minder risico's heeft. Ook zijn nieuwe illegale verkooppunten ontstaan in woonhuizen, garageboxen, cafés, snackbars en bijbezorgdiensten.

De burgemeester zegt dat hij de illegale handel door criminele jeugd en vanuit panden wil uitroeien. Bezorgdiensten die geen overlast veroorzaken, hebben niet zijn prioriteit.

Noordanus zegt dat de bedenkers van de wietpas hebben onderschat dat blowers zich niet willen laten registreren. Maar hij constateert dat de drugstoeristen uit Tilburg zijn verdwenen en dat vindt hij winst.

De Tilburgse coffeeshopketen Grass Company bevestigt dat het inmiddels drukker is maar verwacht dat het nog wel enige tijd duurt tot alle voormalige klanten terug zijn. „Klanten verliezen gaat heel makkelijk, ze terug winnen is veel moeilijker”, aldus een woordvoerder.