Nieuws/Binnenland
1174062
Binnenland

Gemeente mag aanpak coffeeshop zelf invullen

Gemeenten mogen zelf hun beleid rond coffeeshops en drugsoverlast gaan bepalen. Daarnaast wordt de veelbesproken 'wietpas' per direct afgeschaft. Dat schrijft minister Ivo Opstelten maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor het hele land gaat gelden dat bezoekers van coffeeshops moeten aantonen dat ze in Nederland wonen voordat ze drugs kunnen kopen. Dat kan met een identiteitsbewijs of verblijfsvergunning, in combinatie met een uittreksel uit de gemeentelijk basisadministratie. Gemeenten mogen echter zelf bepalen wanneer ze gaan controleren of coffeeshops deze regels ook uitvoeren.

'Goede plannen'

Opstelten vertrouwt erop dat gemeenten samen met politie en justitie goede plannen maken om de overlast tegen te gaan. „Op lokaal niveau heeft men het beste inzicht welke maatregelen effectief zijn”, aldus Opstelten.

Gemeenten mogen van de minister zelf prioriteiten stellen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld eerst coffeeshops sluiten of coffeeshops uit de buurt van scholen plaatsen, voordat ze gaan controleren of coffeeshops enkel mensen bedienen die in Nederland wonen. Dat biedt grote steden met veel toeristen, zoals Amsterdam, nog wat ruimte. De hoofdstad zou bijvoorbeeld andere prioriteiten kunnen stellen, zodat toeristen nog even in de coffeeshops welkom zijn. Opstelten heeft geen datum genoemd waarop de gemeenten uiterlijk de regels moeten gaan handhaven.

Overlast

De 'wietpas', die officieel clubpas heet en een registratie van klanten van coffeeshops inhoudt, is volgens Opstelten niet meer nodig omdat de overlast door drugstoeristen is verminderd. Tegelijkertijd hoopt hij dat Nederlanders die moeite hadden met de registratie en dus op straat hun drugs kochten, weer naar de coffeeshop gaan.

Opstelten adviseert gemeenten om voor het nieuwe jaar een plan te maken, omdat dan de nieuwe regels gaan gelden. Hij benadrukt dat zijn beleid geen vrijkaartje is om niets te doen. „Ik moet zien dat er serieus wordt aangepakt”, zegt Opstelten.

Sterke wiet

Minister Opstelten verwacht verder „snel” met regels te komen die sterke wiet en hasj uit coffeeshops moet weren. Dit jaar gaat dat naar verwachting echter niet meer lukken, denkt hij.

VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af dat het gehalte werkzame stof in cannabis aan een maximum moet worden gebonden. Volgens de nieuwe regels mag er niet meer dan 15 procent THC in cannabis zitten. „Harddrugs horen niet in de coffeeshop thuis”, aldus de minister.

Nieuwe regels

Opstelten wil met de nieuwe regels het gebruik en de productie van zware cannabis terugdringen. Eerder zei Opstelten al dat de meeste hasj die in een coffeeshop over de toonbank gaat, zo sterk is dat de verkoop ervan onder de nieuwe regels verboden zal worden.

Cannabis (ook wel hennep) komt voor in twee vormen: hasj is gemaakt van de hars van de plant, wiet van de bloemtoppen.

'Illegaal circuit'

Volgens Mark Josemans, woordvoerder Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht doet de minister „er werkelijk alles aan om het illegale circuit zo omvangrijk mogelijk te maken. De zwakkere wiet in de coffeeshops, de sterkere op straat, dan is de keuze gauw gemaakt. Op deze manier maakt hij het moeilijker voor de samenleving”.

Volgens Josemans is wiet met een hoger THC-gehalte niet extra gevaarlijk voor de volksgezondheid. „Een gebruiker pakt er gewoon minder van. Net zoals iemand rum niet uit een bierglas gaat drinken.” Josemans sprak van een betuttelende opstelling van Opstelten.