Nieuws/Buitenland
1174076
Buitenland

'EU verdient Nobelprijs niet'

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu en twee andere winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede vinden dat de EU de prijs niet verdient.

Volgens de drie is de EU geen boegbeeld voor de vrede en druist de voordracht in tegen wat Alfred Nobel voor ogen had toen hij de prijs in 1895 in het leven riep. Volgens de drie dwingt de EU veiligheid af door middel van militaire kracht en oorlogvoering, terwijl er gezocht zou moeten worden naar een alternatieve benadering.

Tutu, die de prijs in 1984 kreeg voor zijn strijd tegen apartheid, schreef samen met de Noord-Ierse vredesactiviste Mairead Maguire en de Argentijnse mensenrechtenactivist Adolfo Perez Esquivel een open brief aan het Nobelcomité. Maguire en Esquivel wonnen de prijs respectievelijk in 1976 en in 1980.

In de brief verzoeken de laureaten het comité om het prijzengeld van 8 miljoen Zweedse kroon (925 duizend euro) dit jaar niet uit te keren. Het Nobelcomité heeft laten weten dat de uitreiking van de prijs gewoon doorgaat. Volgens secretaris Geir Lundestad zou Alfred Nobel wel degelijk ingestemd hebben met de beslissing.

De vredesprijs wordt op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, uitgereikt in Oslo.