Nieuws
1174095
Nieuws

Grote steden koplopers in ongeldige stemmen

De steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn de plaatsen waar het grootste percentage ongeldige en blanco stemmen werd uitgebracht. Dat blijkt uit een analyse van het ANP. Met bijna alle stemmen geteld komt het totaal van ongeldige en blanco stemmen dat is uitgebracht bij de verkiezingen van woensdag op ruim 35.000 uit.

Rotterdam is de kampioen van 2012 met 0,74 procent, oftewel 1629 ongeldige en blanco stemmen. Dat is iets meer dan in 2010, toen er 0,6 procent van de stemmen ongeldig was. Amsterdam volgt met 0,7 procent van de stemmen ongeldig, Den Haag met 0,64 procent. De hoofdstad van het land had wel het hoogste absolute aantal ongeldige of blanco stemmen, namelijk 2605.

Andere gemeenten met een opvallend hoog percentage ongeldige en blanco stemmen zijn Schiermonnikoog, Heerlen, Gulpen-Wittem, Rijswijk, Delft en Nuth. In de gemeenten De Ronde Venen, Het Bildt en de Utrechtse Heuvelrug lag het percentage het laagst.

In de gemeenten Bellingwedde, Vlieland, Schiermonnikoog en Hattem nam het percentage ongeldige en blanco stemmen op het totaal het hardst toe. In Bellingwedde vertienvoudigde het aantal bijna.

Het percentage ongeldige stemmen daalde ook in een aantal plaatsen. In Venlo en Den Haag was die daling het grootst, namelijk 0,27 procent minder. Dat is opvallend, omdat de Hofstad nog wel degelijk in de top 3 staat met een hoog percentage ongeldige en blanco stemmen. Ook in Albrandswaard, Marum en Alblasserdam daalde het percentage ongeldige en blanco stemmen fors.