Nieuws/Buitenland
1174381
Buitenland

President Morsi geeft zichzelf meer macht

President Mohamed Morsi van Egypte heeft zichzelf donderdag meer macht gegeven. Naar verwachting zet dit de verhoudingen in Egypte op scherp.

„De president kan iedere beslissing of maatregel nemen om de revolutie te beschermen”, werd op televisie bekendgemaakt. Daar werd nog aan toegevoegd dat de wetten en besluiten die door de president zijn uitgevaardigd, „definitief zijn” en dat beroep niet mogelijk is.

De oppositie betichtte de islamistische Morsi er meteen van dat hij zich gedraagt als alleenheerser. „Een nieuwe farao”, noemde de seculiere oppositieleider Mohamed ElBaradei Mursi.

De president ontsloeg ook procureur-generaal Abdel Maguid Mahmoud. De justitietopman was eerder dit jaar al weggepromoveerd. Mursi wilde toen betogers kalmeren die boos waren omdat onder Mahmoud hoge functionarissen van het Mubarak-regime waren vrijgesproken die in 2011 geweld tegen demonstranten hadden laten gebruiken.

Mahmoud weigerde toen echter te vertrekken. Honderden rechters en advocaten steunden hem en hij liet de Egyptische regering gezichtsverlies lijden door gewoon naar zijn kantoor in Caïro te gaan. De president heeft opdracht gegeven tot een nieuw proces.

Morsi bepaalde donderdag verder nog dat geen rechtbank de macht heeft om de commissie te ontbinden die een nieuwe grondwet opstelt voor Egypte. De nieuwe grondwet is bedoeld als het fundament voor het nieuwe Egypte, dat 30 jaar zuchtte onder de autocratische president Hosni Mubarak, die in 2011 werd verjaagd.

De nieuwe grondwet is echter voortdurend onderwerp van ruzies tussen islamisten en seculieren. Sommige seculiere critici hebben geprobeerd de legitimiteit van de commissie in twijfel te trekken in de rechtbank.