Nieuws/Buitenland
1174382
Buitenland

Wereldwijd zorgen over machtsgreep Morsi

De plotselinge machtsgreep van de Egyptische president Mohamed Morsi heeft niet alleen in Egypte, maar ook internationaal tot protest en ongerustheid geleid.

De Verenigde Staten toonden zich vrijdag „bezorgd”. Amerika riep de Egyptenaren op er desondanks samen uit te komen en geen geweld te gebruiken. De Europese Unie riep Morsi op het democratische proces, dat in Egypte nog maar net op gang is gekomen, te respecteren.

Amnesty International stelde dat Morsi's nieuw verworven machten „de rechtsstaat vertrappen”. De mensenrechtenorganisatie doelt onder meer op het recht van de president om alle maatregelen en beslissingen te nemen die „nodig zijn om het land en de doelen van de revolutie te beschermen” en waar juridisch niets tegen kan worden ondernomen totdat volgend jaar een nieuw parlement is gekozen.

In eigen land is Morsi al bestempeld als een nieuwe farao. Critici zeggen dat de democratisch aan de macht gekomen opvolger van Hosni Mubarak inmiddels meer macht heeft dan zijn autocratische voorganger. Morsi zelf zegt dat hij alleen maar de hervormingen in Egypte wil versnellen.