Nieuws
1174412
Nieuws

KNVB: Oranje kan naar Fox

Volgens KNVB-directeur Bert van Oostveen is het heel goed mogelijk dat de wedstrijden van het Nederlands elftal in de toekomst bij FOX op het open net te zien zullen zijn.

"Het is zeker een partij waar wij serieus mee in gesprek zullen gaan als ons contract met SBS6 in 2014 afloopt. Iedereen op de Nederlandse markt komt in aanmerking, maar als FOX met een zender op het open net komt en waarmaakt wat ze belooft, zie ik niet in waarom Oranje niet voor FOX zou kiezen." Pikant detail is dat de KNVB onder andere samen met FOX mede-aandeelhouder is van de Eredivisie Media & Marketing, waarin de televisierechten van de Eredivisie CV zijn ondergebracht. De voetbalbond bezit met Oranje dus belangrijke content om een nieuwe zender - als werktitel wordt trouwens FOXnl gevoerd - op te waarderen.

Overigens heeft de KNVB de EK- en WK-kwalificatieduels voor 2016 en 2018 samen met 52 voetbalbonden al verkocht aan de UEFA, die de centrale vermarkting voor rekening neemt. Van Oostveen: "Zij boden ons een dusdanig bedrag dat wij het verstandig vonden om daarop in te gaan." In principe heeft de voetbalbond formeel dus geen zeggenschap over aan wie de UEFA de rechten van de EK- en WK-kwalificatieduels verkoopt en welke zender deze gaat uitzenden. "Wij kunnen in het informele circuit wel wat bijsturen", aldus Van Oostveen. "Als een zender niet aan onze kwaliteitseisen voldoet."

Wat betreft de televisierechten van vriendschappelijke interlands, blijft de KNVB baas in eigen huis. Van Oostveen hoopt trouwens dat zulke duels in de toekomst eventueel achter de decoder verdwijnen. "We hopen dat minister Jet Bussemaker van OCW een discussie start over het aanpassen van de evenementenkalender. Dat kwalificatieduels vanuit maatschappelijke importantie op het open net uitgezonden moeten worden, begrijpen wij als KNVB. Maar we betwisten het maatschappelijk belang van oefenduels op het open net zoals in februari tegen Italië. Wat ons betreft kunnen die achter de decoder. We hopen die discussie te kunnen voeren met de minister."