Nieuws/Binnenland
1174572
Binnenland

Dagrecept 01-12-12

De bisschop heeft een borrel op  

Sneeuw, vorst? Tijd voor handenwrijvend heerlijks wanneer je binnen komt. Heel veel van jullie vieren natuurlijk dit weekeinde ook Sinterklaas. Bij mij was dat altijd boerenkool. Natuurlijk boerenkool. Dat legt een stevige basis voor de eventuele bisschopswijntjes die op het fornuis staan te trekken.

Nodig:

  • 2 flessen rode wijn
  • 20 kruidnagels
  • 1 sinaasappel
  • 2 kaneelstokjes
  • 100 gr witte suiker

Sneeuw, vorst? Tijd voor handenwrijvend heerlijks wanneer je binnen komt. Heel veel van jullie vieren natuurlijk dit weekeinde ook Sinterklaas. Bij mij was dat altijd boerenkool. Natuurlijk boerenkool. Dat legt een stevige basis voor de eventuele bisschopswijntjes die op het fornuis staan te trekken. Ik zie nog zo mijn pleegvader een fles Barolo opentrekken en over die sinaasappel heen schenken. Het maakte echt de heerlijkste bisschopswijn die ik ooit heb gedronken. Bisschopswijn, ja, niet Glühwein. Glühwein is Duits. Bisschopswijn is wijn voor als de bisschop er is. Nee, de bisschop zelf krijgt geen bisschopswijn. Dat heeft te maken met de snor van de Sint, die kleurt anders ook rood. En dat is de bedoeling niet. Sint drinkt een borreltje. Eén borreltje. Dat is dus jenever. Echte Hollandse jenever. En nu een klein geheimpje. Ik heb wel eens gehoord van mensen die hun Bisschopswijn nog lekkerder maakten door er na anderhalf uur trekken nog een klein glaasje echte jenever bij te gooien. Als Sint dat maar niet ziet.

Schrob de sinaasappel (bio, bio, bio!) even en prik er dan minstens 20 kruidnagels in. Nee, géén kruidnagelspoeder bij de wijn, dat is smerig. Hele kruidnagels. Dan twee kaneelstokjes in de pan en 100 gr suiker. Twee flessen (750 ml) rode wijn erbij gieten en op je allerlaagste vuur beginnen te verwarmen. Heel langzaam beginnen die smaken te ontvouwen, het huis te geuren, het feest kan beginnen. Als het tegen de kook is nog een uurtje laten trekken. En in de loop van de avond dan, een borreltje erbij.

Meer recepten op www.etenengenieten.nl

l