Nieuws/Binnenland
1174601
Binnenland

Vooruitblik: 'AEX stijgt verder'

Een glansrijk AEX-weekje is achter de rug, volgens optimisten ,,het begin van een eindejaarsrally". Maar gaat de Amsterdamse beurs in de komende weken daadwerkelijk nog verder omhoog? Macro-econoom Emile Cardon (Rabobank) denkt van wel. ,,Onderliggend is er positiviteit, en het nieuwe akkoord dat voor de Grieken is opgetuigd brengt heel even rust in dat dossier. Grote issues worden doorgeschoven naar 2013". Volgende week staan onder meer macrocijfers uit de VS (ook het banenrapport) en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op het programma.

De econoom verwacht dat een eventuele aanvraag van noodhulp door de Spanjaarden op zijn vroegst begin 2013 plaats zal vinden. ,,De problemen rond Griekenland blijven spelen, op termijn verwacht ook zeker extra maatregelen, maar beleggers zien de Grieken wel steeds meer als een geïsoleerd land."

Hij wijst er tevens op dat de rentes van de Spaanse en Italiaanse overheid de afgelopen periode omlaag zijn gegegaan, wat duidt op toenemend vertrouwen van beleggers in die landen. Hoewel het, in het geval van Spanje, voor een belangrijk deel te maken heeft met speculaties op het weer opkopen van Spaanse staatsobligaties door de ECB. Dit kan echter pas nadat Spanje noodhulp heeft aangevraagd.

Fiscal cliff

De komende tijd spelen de issues rondom de gevreesde fiscal cliff in de VS in grotere mate dan de Europese problemen. 

Komen de Republikeinen en Democraten voor begin 2013 niet gezamenlijk tot afspraken over het aanpakken van de enorme schuldenberg, die pakweg $16 biljoen ($52.000 per Amerikaan) bedraagt, dan treden begin volgend jaar automatisch overheidsbezuinigingen en belastingverhogingen in werking.

Koersstijgingen

Volgens sommige economen kan dit het land terugduwen in een recessie en ook de rest van de wereld aantasten. Cardon: ,,Ik denk dat de Amerikanen de fiscal cliff weten te omzeilen, en dat is ook de opinie die in de markt lijkt te heersen. Dus ook van hieruit verwacht ik de komende periode geen negatieve impulsen."

Dat maakt de weg vrij voor nieuwe koersstijgingen. ,,December is traditioneel een goede maand. Grote institutionele beleggers zullen de komende tijd langzaamaan de boeken dicht doen, wat voor lage liquiditeit zorgt."

Cardon voorziet dat koersen nog verder kunnen stijgen in aanloop naar het einde van het jaar. ,,Daarna verwacht ik wel een correctie."

Beursweek

Afgelopen beursweek was de sfeer positief, wat volgens Cardon vooral te maken heeft met de versoepeling van de eisen waaraan de Grieken moeten voldoen. ,,Uit de VS kwamen aardige cijfers, in Duitsland waren de detailhandelsverkopen tegenvaller. De cijfers van Duitsland vallen eigenlijk al een tijdje niet mee", zegt Cardon.

Komende week staat het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, aanstaande donderdag, op het programma. Rabobank houdt rekening met een renteverlaging. Momenteel staat het belangrijkste rentetarief van de ECB op 0,75%.  ,,Maar ik vraag me af in hoeverre een verdere verlaging heeft op de economie", zegt Cardon. Beleggers zullen aandachtig luisteren hoe ECB-voorzitter Mario Draghi zijn besluit zal toelichten.

Amerika

Verder staan er interessante macrocijfers op het programma. Hoeveel banen zijn er in de VS in november bijgekomen? Dat horen we vrijdag, terwijl woensdag via loonstrookjesverwerker ADP alvast een voorproefje wordt gegeven. Ook gaan we volgende week meer horen over het consumentenvertrouwen en de bedrijvigheid in zowel de industrie als de dienstensector van de VS.