1174628
Binnenland

Woede om straatnaam voor oorlogsburgemeester

De voorgenomen vernoeming van een straat naar oorlogsburgemeester baron Van Panthaleon van Eck heeft in de gemeente Steenwijkerland tot verontwaardiging onder Joodse inwoners geleid. Dat meldde het Comité Joods Monument Steenwijk vrijdag.

De oud-burgemeester droeg in juni 1942 de gegevens van Joodse mannen over aan de Duitse bezetter. Een maand later werden tientallen van hen gedeporteerd.

Een van de ondertekenaars van een brief met bezwaren is rabbijn Binyomin Jacobs. Zijn voorouders zijn onder meer uit Steenwijk afkomstig.

Jan van Rossum van het comité Joods Monument Steenwijk ontdekte het voornemen per ongeluk. Hij zamelde 40 reacties in van joden en niet-joden. „Op de lijst van de burgemeester uit 1942 stonden namen van ouders van ondertekenaars. We weten niet wat de man werkelijk heeft gedacht, maar hij verdient deze eer niet.”

De Baron Van Panthaleon van Ecklaan ligt in een nieuwe wijk in het gehucht Tuk. Tijdelijke naamborden zijn al aangebracht volgens Van Rossum.

Ook de Historische Vereniging Steenwijk heeft zich bij het bezwaar aangesloten. Voorzitter Joop van der Tuin. „Tegen de oud-burgemeester hebben we niets, maar als er bezwaar is tegen een eerbetoon dan moet je er vanaf zien.”