Nieuws/Binnenland
1174651
Binnenland

Wandelen en bijzondere vogels op Kapiti Island

Kapiti Island is beroemd om zijn indrukwekkende bossen, ongerepte stranden en vooral veel vogelsoorten.

Bijzondere vogels

De kiwi is de meest beroemde, maar er zijn nog een paar unieke exemplaren. Bij de lodge lopen takahe’s langs. Een bijzonderheid, want van deze niet-vliegende ral komen er nog maar 250 is heel Nieuw-Zeeland (en dus de wereld) voor. Op dit moment lopen er 35 rond op dit eiland. Als je gaat wandelen kom je ongetwijfeld nog meer bijzondere vogels tegen, zoals de Nieuw-Zeelandse Robin, de op een papegaai lijkende kâkâ, of de op een fazant lijkende weka.

Maar voor alles spreekt natuurlijk de kiwi – min of meer het nationale symbool van Nieuw-Zeeland – het meest tot de verbeelding. Kapiti Island is een van de weinige plekken in Nieuw-Zeeland waar je de kiwi in het wild kunt zien. De kiwi’s zijn loopvogels, die alleen in Nieuw-Zeeland voorkomen.

De vogel kreeg zijn naam van de Maori’s, die hem vernoemden naar de kreet van het mannetje tijdens het paarseizoen, en is dus een onomatopee. Er zijn verschillende soorten en op Kapiti Island komt de kleine gevlekte kiwi voor. Ook hiervan zijn de aantallen indrukwekkend. In heel Nieuw-Zeeland zijn er nog zo’n 1600 van deze soort kiwi te vinden en hier lopen er tussen de 1200 tot 1400.

 

Wandelingen

Slechts een klein deel van het eiland is opengesteld voor het publiek en de wandelmogelijkheden zijn dan ook beperkt. Toch kun je je hier met gemak 2 dagen in het zweet lopen.

Bij Rangatira, halverwege het oostelijke deel van het eiland, kun je de spieren een beetje warmlopen bij de Rangatira Flat, een makkelijke wandeling bij de aankomstplek, waar ook nog wat restanten van de walvisvaart zijn te vinden.

Een stuk zwaarder zijn de Wilkinson Track (3,8 kilometer) en de Trig Track (2 kilometer), die beiden eindigen bij de top van de Tuteremoana (521 meter). Beiden wandeling hebben steile delen, waarvan de Trig Track het steilste deel bevat.

Bij North End ligt het tweede toegankelijke deel van het eiland. De Lagoon Walk is een vrij eenvoudige wandeling van 850 meter lang. De 4,8 kilometer lange Okupe Loop Walk is een stuk zwaarder, maar niet zo zwaar als de Wilkinson Track en Trig Track. Tot slot kun je – buiten het broedseizoen van oktober tot maart – nog de Boulder Bank Loop Track doen, die over de rotsen langs de kustlijn loopt.