Nieuws/Binnenland
1174694
Binnenland

De ideale boot voor vissers?

Steeds meer  vissers zijn watersporters. Niet omdat ze met hun hengel boven en met de dobber in het water hangen, maar omdat ze een boot gebruiken om vanuit te vissen.  Want de mooiste vissen bevinden zich aan de waterkant van het riet, een plek waar je vanaf de oever vaak niet goed bij kunt. Welke eisen stellen vissers aan hun boot en waar moet je op letten bij de aanschaf van een boot die speciaal voor het vissen geschikt is?

Aluminium

Veel vissers kiezen voor een aluminium boot. De bekendste merken zijn Lund, Monark, G3, Marcraft, Tracker, Linder, Buster, Xpress  en Alumacraft. De prijzen zijn afhankelijk van de manier waarop de boot is gebouwd, de kwaliteit van het gebruikte materiaal, de vorm van het onderwaterschip en natuurlijk de merkbekendheid. Bovengenoemde merken zijn gemaakt van geklonken of gelaste dunne platen of geperst uit één aluminium plaat. Daardoor zijn ze extreem licht, sterk en onderhoudsvrij. Sommige vissers hebben de voorkeur voor een gelaste boven een geklonken boot. Klinknagels kunnen slijten en daardoor lekkages veroorzaken. Let in elk geval op de stevigheid van de spiegel, waar de motor aan wordt bevestigd. Het geringe gewicht van de aluminium boot maakt het mogelijk om deze op het dak van de auto naar de gewenste visstek te vervoeren is en daar zonder lastige ingrepen te water te laten.  Zorg er bij dit boottype wel voor dat deze over extra drijfvermogen beschikt. Door het lage vrijboord komt er gemakkelijk water in en dan is het prettig als je toch blijft drijven. Bij diverse merken is het mogelijk een standaard model te voorzien van allerhande accessoires die het leven van een hengelsporter prettiger maken.

Fanatiek visser

Zoals Rob Kroezen uit Landsmeer, die als fanatiek roofvisser, zijn Alumacraft visboot door de dealer helemaal naar zijn wensen heeft laten uitrusten. Rob is een fervent visser die om de boot overal in te kunnen zetten, een bijpassende trailer heeft aangeschaft. Aan boord van zijn visboot bevindt zich een  elektrische bilgepomp, een livewell (visbun) met elektrische pomp, luxe draaistoelen waardoor je makkelijk aan weerszijden van de boot kunt vissen. Maar uiteraard ook een aantal praktische hengelsteunen en veel slimme opbergruimte, voor hengels, molens, reels en ander materiaal. De boot is verder voorzien van een volledig gestoffeerd interieur en elektrische aansluitingen voor een elektrische trollmotor. Een zeer nauwkeurig registrerende fishfinder, waarmee bijvoorbeeld de snoekbaars of andere te belagen vis kan worden getraceerd maakt het geheel compleet.

Verhaal apart

De aandrijving is een verhaal apart.  Tegenwoordig kiezen de meeste vissers voor een dubbele aandrijving. Om snel en comfortabel op de gewenste visplek te komen wordt meestal een viertakt buitenboordmotor gebruikt. Tot en met 15 pk zijn ze nog te tillen en dus gemakkelijk achter in de auto te vervoeren. Ze kosten tussen de 750 euro voor de kleinste tot ongeveer 2500 euro voor de duurste modellen. Naast een verbrandingsmotor is het voor vissers gebruikelijk om een stille elektromotor te gebruiken bij te trollen. Dit is het rustig op een laag tempo varen en met dode aasvis of kunstaas proberen snoek, baars of snoekbaars en tegenwoordig zelfs meerval mee  binnen te halen. De elektromotoren zijn tegenwoordig goed betaalbaar.  Een beetje elektromotor heb je al voor rond de 100 euro en een accu kost ongeveer hetzelfde.  Maar gagdet liefhebbers kunnen ook bij dit soort speeltjes hun geld kwijt. De duurste inklapbare elektromotoren, met een groot vermogen,  afneembare Li-ion accu en voorzien van resttijd indicator kunnen wel een paar duizend euro kosten.

Ook polyester

Als je maar over een bescheiden budget beschikt, kun je voor het vissen ook een polyester boot gebruiken. Ze zijn zwaarder en vaak minder snel dan aluminium boten en er zijn ook minder opties op mogelijk. Voordeel is wel dat ze minder snel beschadigen en bij doorverkoop voor een bredere doelgroep dan alleen de vissers interessant zijn.  Over een ding zijn de meeste vissers/bootbezitters het eens: varen maakt vissen nóg leuker.