Nieuws/Binnenland
1174702
Binnenland

Elektromotoren in opmars

Zoals zo veel trends, is ook de opmars van de elektromotoren in Amerika begonnen. Merken als Minn Kota en MotorGuide brachten daar vissers op het idee stil en milieuvriendelijk te varen met behulp van een kleine accu en een lichte, eenvoudige elektromotor. Tegenwoordig zijn de motoren in kracht niet meer te onderscheiden van bescheiden verbrandingsmotoren, maar hebben een lineair koppel met dank aan moderne regeltechniek.

De grote merken elektromotoren zijn lang niet alleen meer Amerikaans. Zo brengt het Japanse Yamaha enkele types op de markt, verovert het Amerikaans/Chinese Haswing stormenderhand  een belangrijk marktaandeel en is het Duitse Torqueedo leider als het gaat om innovaties in het bovenste segment van de markt. Wat kenmerkt een goede elektrische buitenboordmotor en hoe kun je een weloverwogen keuze maken?

Stuwkracht

Belangrijk is natuurlijk de stuwkracht. Vanwege de Amerikaanse oorsprong wordt deze vaak in Amerikaanse ponden (Lbs) aangeduid. Je kunt het niet 1 op 1 vergelijken, maar 22 Lbs komt overeen met 1 pk. Om te bepalen welke stuwkracht je nodig hebt, moet je rekening houden met het gewicht van boot, apparatuur en bemanning  en de windvang van de boot. Kies geen te kleine motor, daar krijg je zeker spijt van als het hard gaat waaien, maar ook geen te grote. Die kosten meer, zijn zwaarder en minder gemakkelijk in de omgang. Laat je goed adviseren bij een deskundige dealer. In grote lijnen kun je uitgaan van de stelregel dat je voor het kleinste bootje (12 voet) ongeveer 35 Lbs stuwkracht nodig hebt, voor een 18 voet boot ongeveer 55 Lbs en voor een 22 voeter genoeg hebt aan ongeveer 100 Lbs.

Er zijn systemen die op 12, 24 of 36 volt werken. De meest eenvoudige motoren hebben dus genoeg aan één 12 V accu, terwijl je voor een 36V motor drie 12V accu’s nodig hebt. Voor boten boven 16 voet (4.80 m) wordt tenminste een 24 volt motor aangeraden. Speciale accu’s voor gebruik met elektromotoren presteren beter en gaan langer mee dan de oude auto accu die je toevallig nog in de schuur had staan.

Aan de spiegel en op de boeg

Elektromotoren worden zowel aan de spiegel als op de boeg bevestigd. Op de boeg maakt het de boot beter manoeuvreerbaar doordat de motor de boot als het ware door het water trekt. En dat geldt zeker als je de handen vrij kunt houden voor het vissen en de motor met een voetschakelaar bedient. Op kleine bootjes is spiegelmontage de meest aangewezen manier.

Let op

Let bij de keuze van een motor op het materiaal waar de staart en de schroef van gemaakt zijn. Accessoires zoals een verbruiks- en resttijd indicator geven vooral een veilig gevoel. Het is namelijk best prettig dat je weet hoeveel power je nog hebt om veilig de thuishaven en het stopcontact te bereiken.