Nieuws/Buitenland
1174872
Buitenland

Palestina wordt staat voor de VN

Palestina krijgt donderdag vrijwel zeker de erkenning als staat door de Verenigde Naties. Dat gebeurt zonder dat het land daadwerkelijk lid wordt van de volkerenorganisatie. Woensdag verklaarden diverse Europese landen dat ze de verhoging van de status zullen steunen tijdens een stemming donderdag daarover in de Algemene Vergadering van de VN.

De nieuwe status geeft de Palestijnen meer diplomatieke armslag en ze staan er juridisch sterker mee. Zo kunnen ze vrij eenvoudig als Palestina toetreden tot VN-organisaties en een beroep doen op internationale organisaties zoals het Internationaal Strafhof (ICC).

Denemarken, Ierland, Frankrijk, Noorwegen, Spanje en Zwitserland en ook Rusland lieten woensdag weten dat ze het voorstel voor de statusverhoging zullen steunen. Het voorstel wordt vrijwel zeker aangenomen want een overgrote meerderheid van de 193 lidstaten is voorstander.

Nederland stemt naar verluidt tegen of onthoudt zich van stemming. De Duitse regering is tegen terwijl de Britten het voorstel alleen steunen als zij van tevoren de verzekering krijgen dat er geen Palestijnse pogingen komen Israël voor het ICC in Den Haag te slepen.

De stemming is op verzoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Die heeft daarvoor overigens een bijzondere datum gekozen. Op dezelfde datum, 29 november, nam dezelfde Algemene Vergadering in 1947 resolutie 181 aan. Daarin wordt bepaald dat het Britse mandaat over Palestina uiterlijk in augustus 1948 moest eindigen. Daarna moest er in het gebied een Joodse en een Arabische staat komen. Die laatste is er nog steeds niet. Israël werd in mei 1949 lid van de VN.

Israël en de VS zijn felle tegenstanders van een hogere status van „de Palestijnen”. Israël wil bijvoorbeeld niet dat Palestina bij internationale hoven gaat klagen en heeft het bovendien altijd liever over „de Palestijnen”. Dat lijkt aan te geven dat het enkel om een groep mensen gaat die iets van Israël claimt en niet om het land waar Israël in 1947 gewapenderhand is gevestigd.

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) kreeg in 1974 een waarnemersstatus bij de VN. In 1988 werd de term PLO vervangen door Palestina. De waarnemersstatus van de „entiteit” Palestina wordt nu opgewaardeerd tot waarnemersstaat. De enige andere staat met waarnemersstatus is het Vaticaan.