Nieuws/Binnenland
1174874
Binnenland

Palestijnse gezant begrijpt houding Nederland

Nederland heeft al lang een nauwe relatie met de VS en met Israël en dat maakt het moeilijk om bij de VN Palestina als staat en waarnemer te erkennen. Dit zei de Palestijnse ambassadeur in Den Haag, Nabil Abuznaid woensdag.

Het is volgens hem echter jammer dat de regering in Den Haag, de stad die de internationale hoofdstad van het recht heet te zijn, geen recht doet aan de Palestijnen die het verdienen als gelijken te worden behandeld. Maar volgens Abuznaid had de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans liever voor gestemd dan zich van stemming te onthouden. Toch is het volgens hem beter niet af te wijken van je principes bij het begrijpen en bedrijven van politiek

Abuznaid volgt de Nederlandse politiek nauwlettend en ziet dat in deze coalitie een stem voor problematisch zou zijn geweest. In het parlement was ongeveer de helft voor en de helft tegen schatte de ambassadeur.

De Palestijnse gezant ziet toch ook een positieve kant. Timmermans heeft straks misschien met het beleid jegens Israël meer speelruimte en invloed na een onthouding van stemmen dan met een stem voor de nieuwe status van Palestina bij de VN. Israël is faliekant tegen die status omdat het de bezette gebieden die de Palestijnse moeten gaan vormen, niet wil teruggeven.

Abuznaid is blij met de steun van meer dan twee derde van de 193 lidstaten van de VN. De stem voor de status van staat en waarnemer is volgens hem ook een stem voor de staat Israël. De VN en Palestina zijn namelijk al heel lang voor de tweestatenoplossing. De Israëliërs en de Palestijnen leven dan in vrede naast elkaar. Dat opent voor Israël bovendien deuren naar de rest van de Arabische wereld, aldus Abuznaid.