Nieuws/Binnenland
1174896
Binnenland

Rem op uitkering naar Marokko

Het kabinet bespreekt vrijdag de mogelijkheden om de uitbetaling van Nederlandse uitkeringen aan Nederlanders in Marokko stop te zetten. Dat wilde het vorige kabinet ook al, maar verdragen met landen buiten de EU, zoals Marokko, verhinderen dat.

Eén van de opties die nu op tafel liggen, is een voorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken om zo'n verdrag dan maar gewoon op te zeggen. Het alternatief is doorgaan met pogingen om de internationale verdragen aangepast te krijgen. Bronnen rond de regeringscoalitie van VVD en PvdA bevestigen donderdag berichtgeving van RTL Nieuws daarover.

Het vorige kabinet van VVD en CDA wilde de 'export' van uitkeringen naar landen als Marokko ook al aan banden leggen. Het gaat om de kinderbijslag, nabestaandenwet en een uitkering voor deels arbeidsongeschikten die onvoldoende weten te verdienen. Vanaf 2013 zou het ook moeten gelden voor het kindgebonden budget. Het kabinet vond dat de uitkeringen bedoeld zijn als tegemoetkoming in kosten die in Nederland worden gemaakt en niet voor het buitenland.

Toenmalig minister van Sociale Zaken Henk Kamp borduurde daarmee voort op plannen van het kabinet Balkenende-IV, dat de uitkeringen wilde verlagen. Kamp wilde vanaf 2014 de uitkering van kinderbijslag en het kindgebonden budget buiten Europa helemaal afschaffen.