Nieuws/Binnenland
1174935
Binnenland

Meer onderzoek naar Rotterdamse wetenschapper

De Erasmus Universiteit gaat alle publicaties van voormalig hoogleraar Smeesters onderzoeken. Eerder bleek al dat drie van zijn artikelen niet aan alle wetenschappelijke eisen voldeden.

In juni concludeerde de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) dat Smeesters bij die artikelen had gehandeld in strijd met de zogeheten 'wetenschappelijke integriteit'. Door aanhoudende twijfels besloot de universiteit toen een vervolgcommissie in te stellen. Die gaat nu nader onderzoek doen.

Professor Smeesters heeft eerder toegegeven dat hij bij sommige onderzoeken de data van een aantal proefpersonen had weggelaten. Hiermee versterkte hij het effect dat hij wilde aantonen. Volgens hem zou dat wel vaker gebeuren in zijn vakgebied (marketing) en in de sociale psychologie. Twee van zijn artikelen zijn toen teruggetrokken, één werd niet gepubliceerd. Smeesters nam vervolgens ontslag.

Het Erasmus MC twijfelt over de publicaties van internist Don Poldermans. De instelling overweegt om al zijn 600 publicaties opnieuw te beoordelen. Hij werd in november vorig jaar ontslagen toen bleek dat hij met data had gesjoemeld.