Nieuws/Binnenland
1174940
Binnenland

Damrak zet opmars voort

De Amsterdamse beurs zette donderdag de opmars van de afgelopen dagen voort en eindigde met een mooie winst. Positieve macrocijfers uit de Verenigde Staten en het toenemende vertrouwen in een oplossing van de fiscal cliff zorgden voor optimisme onder beleggers.  

De AEX sloot ruim 1,1% hoger op 338,1 punten. De Midkap-index ging 1,1% vooruit op 526 punten.

Ook elders in Europa was het sentiment positief. Frankfurt steeg 0,8%. Parijs won 1,5%.

Beleggers voelden zich gesteund door positieve macrocijfers uit de VS. De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 2,7% gegroeid, zo maakte het ministerie van Handel bekend. In oktober werd nog uitgegaan van een groei van 2%. Verder werden er afgelopen week minder uitkeringen aangevraagd in de VS dan in de week daarvoor. Daar kwam bij dat het aantal in behandeling genomen huizenverkopen sterk is gegroeid in oktober.

Fiscal Cliff

Beleggers hebben ook steeds meer vertrouwen in een goede afloop van de onderhandelingen tussen de Republikeinen en Democraten over de fiscal cliff. ,,Dat is de belangrijkste reden voor het optimisme op de financiële markten'', zei Pieter Wind van ING Investment Management.

Bovendien heeft het nieuwe reddingspakket voor Griekenland er voor gezorgd dat de spanningen in Europa zijn afgenomen. ,,De eurolanden hebben met dit hulppakket laten zien dat ze niet van plan zijn om de euro te laten ploffen. De financiële markten lijken te geloven dat Europa uit de problemen komt. Dat is ook te zien aan de rentes op staatsobligaties van perifere landen'', aldus Wind. De rente op tienjarig Spaans staatspapier bungelde rond de 5,3%. De Italiaanse rente ging omlaag tot 4,5%.

Rally

Volgens Wind is het goed mogelijk dat we nog te maken krijgen met een eindejaarsrally. ,,De kans bestaat dat de AEX boven de 340 punten uitkomt.''

In de AEX sloten de meeste fondsen met winst. Fugro was de grote winnaar met een plus van 4% op €45,71.

Postbedrijf PostNL volgde met een winst van 3,7% op €2,60. TNT Express klom 1,4% tot €7,57, ondanks de onzekerheden rond de beoogde overname door UPS. De Amerikaanse pakketbezorger maakt vandaag bekend welke concessies het kan doen om de overname toch te laten slagen.

Uitzender Randstad pluste 3,3% op €25,26. Boskalis noteerde 2,8% hoger op €32,53. ABN Amro verhoogde het koersdoel voor het baggerbedrijf naar €36.

Chipmachinemaker ASML ging 2,3% vooruit naar €48,21. De Taiwanese chipproducent TSMC heeft sinds 24 november een belang van 5% in ASML, als gevolg van een constructie waarin TSMC deelneemt aan een innovatieprogramma van ASML.

SBM Offshore heeft de verkoop van GustoMSC voor zo'n $185 miljoen aan Parcom Capital afgerond. De platformbouwer steeg 1,8% tot €8,55.

ING noteerde 1,8% hoger op €6,93. Volgens een gerucht is de bankverzekeraar van plan zijn Koreaanse vermogensbeheeractiviteiten te verkopen in het eerste kwartaal van 2013.

Ahold sloot 0,1% hoger op €9,76. De grootgrutter gaat meer kosten besparen dan eerder al gemeld, in plaats van €350 miljoen gaat het om zo'n €600 miljoen aan kostenbesparingen.  Dat zei Ahold-topman Dick Boer tijdens een analistenmeeting in Philadelphia. Volgens SNS Securities zal de focus van de besparingen vooral in Amerika liggen.

Philips was hekkensluiter. Het elektronicaconcern ging 1,2% omlaag tot €19,97. Douwe Egberts verloor 0,3% op €9,02.

Midkap

Bij de middelgrote fondsen was USG People koploper met een winst van 3,4% op €5,46.

Imtech volgde met een plus van 3,4% op €17,06. De technisch dienstverlener werd beloond voor het recentelijk ontvangen van nieuwe orders op het gebied van maritieme services en onderhoud ter waarde van zo'n €82 miljoen.

SNS Reaal kon 1,8% bijschrijven op €1,06. Beleggers hebben het idee dat er iets speelt, nadat BNP Paribas Investment Partners gisteren een belang van 4,27% had genomen in de bankverzekeraar.

Voedingsmiddelenbedrijf Wessanen ging 1,5% omhoog tot €2,29. Het fonds gaat een reorganisatie doorvoeren in Europa waarbij 300 banen verdwijnen. Volgens SNS Securities zullen de besparingen ruimte bieden om concurrentievermogen en winstgevendheid te verbeteren. Analist Richard Withagen ziet daarbij 2013 wel als overgangsjaar.

Aan de andere kant was Brunel hekkensluiter met een verlies van 1,6% op €34,93. Ziggo liet 1,2% liggen op €24,61.

AScX

De koers van AScX-fonds Dockwise ging 0,1% omhoog tot €17,11. Twee van de aandeelhouders eisen een hoger bod dan die van Boskalis, Sankaty en Project Holland. Dat de huidige koers van Dockwise onder het bod van €17,20 noteert, geeft aan dat beleggers nog geen biedingstrijd verwachten.

Exact bleef onveranderd op €16,95. Het softwarebedrijf heeft een nieuw bestuurslid op het oog, genaamd Hartmut Wagner, die tevens directeur moet worden van het relatief snel groeiende bedrijfsonderdeel Cloud Solutions.