Nieuws/Binnenland
1174946
Binnenland

Teeven: gevangenispijn gelijkelijk verdelen

Dat de klappen in het gevangeniswezen alleen in het noorden zouden vallen, is 'absoluut onjuist'. Dat zei staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) donderdag. Ze gaan 'wel degelijk ook in het westen' vallen en heus niet alleen maar in de krimpgebieden, streken dus waar het aantal bewoners zo ver terugloopt dat voorzieningen als werkgelegenheid niet goed meer kunnen worden gehandhaafd.

Teeven wil de pijn 'gelijkelijk verdelen', maar aan die pijn valt niet te ontkomen. Er moet een 'buitengewoon omvangrijke' bezuiniging worden gehaald. Er worden allerlei scenario's bekeken om dat voor elkaar te boksen. Teeven wil onder meer zien te bezuinigen door meer samenwerking op personeelsgebied en voordeliger benutting van gebouwen, ook in samenwerking met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Teeven betreurt het uitlekken van bepaalde ideeën zeer. „Ik ben politiek verantwoordelijk. Dit betekent dat je niet de regie hebt.” In april wil hij de echte plannen presenteren.

De PVV begint op internet een publieksactie tegen die plannen, kondigde de partij donderdag aan: „Honderden medewerkers zullen op straat komen te staan. Tegelijkertijd zullen honderden cellen verdwijnen. Gedetineerden zullen met een enkelband thuis hun straf kunnen uitzitten in plaats van in de cel. Dit is totaal geen straf, maar een vrijbrief om weer de fout in te gaan. Deze bezuinigingen van de staatssecretaris zijn geheel in strijd met de eerder aangekondigde harde aanpak van criminelen.”