Nieuws/Binnenland
1174954
Binnenland

Leek aan hoofd klachtencommissie rechtbank

Met ingang van het komende jaar moet er bij alle rechtbanken een klachtencommissie zijn met een leek aan het hoofd. Wie dus wil klagen over bijvoorbeeld een rechter of een proces, weet dan dat hij of zij niet alleen maar bij directe collega's uitkomt van degene over wie wordt gemopperd.

Dat meldde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) donderdag tijdens de behandeling van zijn begroting. Jeroen Recourt van de PvdA had om invloed van leken gevraagd. Maar de presidenten van de gerechten hebben al net besloten mensen van buiten de rechtspraak op te nemen in de commissies die klachten over rechters behandelen, aldus de Raad voor de rechtspraak. Die ziet de samenstelling van de klachtadviescommissie al voor zich: een onafhankelijke externe deskundige met affiniteit voor de rechtspraak als voorzitter en de overige leden uit de rechterlijke macht als 'materiedeskundigen'. Zij mogen niet afkomstig zijn uit de sector of afdeling van de beklaagde.

Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, is blij: „De rechtspraak werkt al een hele tijd aan versterking van het toezicht op en de manier waarop mensen door de rechter worden bejegend.”

De PvdA en het CDA willen ook dat er wordt gekeken naar het systeem om rechters te wraken op verdenking van vooringenomenheid. En ook daar wordt al aan gewerkt, zo bleek. De Raad voor de rechtspraak kijkt juist naar het toenemende aantal wrakingsverzoeken, aldus Opstelten. Begin volgend jaar komt de organisatie met aanbevelingen.