Nieuws
1174968
Nieuws

'Sociale media in Israël aan banden'

Het Israëlische leger, de IDF, verzoekt burgers in Israël geen informatie over raketinslagen en luchtalarm in het land op Twitter, Facebook en andere sociale media te plaatsen. Die informatie zou vijandige groeperingen in de Gazastrook kunnen helpen.

Hoewel de IDF zelf via Twitter en andere kanalen continu informatie verschaft over de aantallen raketten die vanuit de Gazastrook op Israël worden afgevuurd, waakt zij ervoor informatie over de exacte locaties van inslagen te geven. „Leden van Hamas zouden op Facebook en Twitter kunnen zien of ze doel hebben getroffen. Dat helpt hen bij het richten van volgende raketten,” schreef een woordvoerder van het leger op Facebook.

De boodschap van het leger lijkt te zijn aangekomen bij enkele strandgangers in Tel Aviv. Vrijdagmiddag klonk, net als een dag eerder, het luchtalarm in de stad. De 26-jarige Orly was met vrienden op het strand in het centrum van de stad toen zij kort na het alarm op zo'n 200 meter afstand een raket in zee zag neerkomen. De inslag, waarbij metershoge waterfonteinen opspoten, werd gefilmd met de telefoon van een vriendin. Orly's vriendin toonde de beelden aan het ANP, maar wilde ze niet delen of openbaar maken.

Het Israëlische leger ontkende later op de dag op Twitter dat raketten in Tel Aviv waren geland, maar verschillende getuigen op het strand bevestigden de inslag.