Nieuws/Binnenland
1174975
Binnenland

Dak van Theater Carré is niet van Eiffel

De robuuste, metalen dakspanten in de kap van Koninklijk Theater Carré in Amsterdam zijn helemaal niet ontworpen door Gustave Eiffel, de bouwer van de beroemde toren in Parijs. De constructie is in 1887 gewoon op eigen bodem vervaardigd, door de Koninklijke Fabriek van Stoom- en andere Werktuigen.

Het is een van de legendes die Mariëtte Wolf heeft ontkracht in haar boek Een plek om lief te hebben, dat donderdag verscheen naar aanleiding van het 125-jarig jubileum van Carré. „Het verhaal over Eiffel wordt met bezieling verteld door de vaste rondleiders en gekoesterd op de website en in het reclamedrukwerk.”

'Te mooi om waar te zijn'

Volgens de legende zou circusdirecteur Oscar Carré op een van zijn rondreizen in Europa langs een bouwplaats van Eiffel zijn gekomen, waar hij acht stalen brugdelen aantrof die hij voor zijn circuspaleis in aanbouw wilde gebruiken. „Maar het verhaal is te mooi om waar te zijn”, aldus Wolf, die in haar boek de roemruchte geschiedenis van het theater uit de doeken doet.

Ze beschrijft hoe het 'vierkante circus' zich in de loop der tijd ook voor andere doeleinden liet lenen, zoals musicals, popconcerten, balletvoorstellingen en boksgala's. Van de jaren '50 tot in de jaren '70 vonden er ook kerkdiensten plaats in het gebouw aan de Amstel.

Sloop

In 1963 zorgde Toon Hermans in Carré voor een nieuw fenomeen: de one-man-show. Na zijn laatste optreden in 1990 had de komiek ruim 550 uitverkochte avonden in het theater op zijn naam staan. In 1968 werd het gebouw op de valreep behoed voor de sloophamer.

Talloze artiesten die ooit op het podium van Carré hebben gestaan, kregen donderdag een exemplaar van het boek uitgereikt. Onder hen André van Duin, die er in 1968 voor de eerste keer op het podium stond, en Herman van Veen, die al 475 voorstellingen in het theater heeft gespeeld. Rob de Nijs betrad er voor het eerst de bühne als 21-jarige. „Carré wil het uiterste uit je halen”, zei de zanger. „Als je hier niet goed bent, mag je nooit meer terugkomen.”