Nieuws/Binnenland
1174985
Binnenland

Teeven: in cel op hoger beroep wachten mag

Er zijn geen 'principes' tegen de plannen om mensen die veroordeeld zijn, al op te sluiten terwijl ze nog in hoger beroep gaan, hetgeen ze eventueel nog een vrijspraak kan opleveren. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) is dat nagegaan in de ons omringende landen en op Europees niveau.

De SP en GroenLinks zijn fel tegen. Volgens GroenLinks zijn er wel 750 mensen per jaar die pas in hoger beroep worden vrijgesproken van een misdaad; Teeven gaat uit van ongeveer 250. Hij vindt het belangrijker om slachtoffers het gevoel te geven dat andere mensen hun terechte straf niet zo gemakkelijk kunnen ontlopen doordat ze nog op vrije voeten zijn en de benen kunnen nemen. „Het is een afweging van belangen.”

Het kabinet wil de kosten voor schadevergoedingen bij vrijspraken in hoger beroep voor lief nemen als nevenschade ('collateral damage') in de strijd tegen de misdaad. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks wil dat er een onderzoek komt naar het aantal mensen die in hoger beroep toch niet gestraft worden. Ze wil ook dat er iets wordt uitgedacht waardoor het niet zo gauw nodig is dat er hoger beroep of cassatie moet worden ingesteld om iemands onschuld vast te stellen.