Nieuws/Binnenland
1174987
Binnenland

Vaarbewijs in ontwikkeling

De VAMEX die namens de minister de vaarbewijsexamens samenstelt en afneemt, is druk doende de database met examenvragen aan te passen.

De vragen, waarvan sommige al meer dan 30 jaar oud zijn, worden vervangen of aangepast. In de nieuwe opzet wil men meer inzicht toetsen in plaats van alleen kennis. Je moet niet alleen dingen weten, je moet het ook kunnen toepassen.

Meer techniek

Vooral op technisch vlak is de laatste decennia veel veranderd. Vanaf 1 januari 2013 worden er meer vragen gesteld over technische zaken. Je moet dan denken aan voortstuwing (motortechniek), besturing en hulpmiddelen bij manoeuvreren (boeg- en hekschroef) en navigeren (GPS).

 

Overleg

De VAMEX heeft met uitgevers en opleiders afspraken gemaakt om wijzigingen en nieuwe onderwerpen in de examenstof op een goede manier te kunnen verwerken in de leermaterialen.

 

Gratis bijlage

Naar aanleiding van het overleg publiceert Vaarbewijsopleidingen (VBO) op de site www.watersportercursussen.nl een gratis te downloaden ‘Bijlage bij de Studiewijzer Vaarbewijs 1 en 2’. Deze bijlage wordt maandelijks bijgewerkt met nieuwe onderwerpen en praktische informatie betreffende het vernieuwde vaarbewijsexamen.

De bijlage geeft een helder beeld van de veranderingen en aanpassing tot nu toe. Het is samen met de Studiewijzer Vaarbewijs 1 en 2 een prima voorbereiding op vaarbewijsexamen nieuwe stijl.