Nieuws/Binnenland
1175007
Binnenland

Oppositie wil opheldering over Thermphos

Oppositiepartijen CDA en D66 willen van minister Henk Kamp van Economische Zaken weten wat het kost om radioactief afval van de Zeeuwse fosforfabriek Thermphos op te ruimen, als de fabriek over de kop gaat. Kamerleden Agnes Mulder (CDA) en Stientje van Veldhoven (D66) willen zo snel mogelijk opheldering.

Dat zeiden zij dinsdag naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws, dat in bezit is van een intern stuk van het ministerie. Ook het ANP heeft inzage gehad in het document, waarin staat dat het opruimen van het nucleaire afval enkele honderden miljoenen euro's gaat kosten en dat het rijk voor die rekening opdraait. Het ontmantelen van de fabriek en het saneren van vervuilde grond zou nog eens een veelvoud kosten.

In het stuk staat verder dat de Tweede Kamer niet is geïnformeerd over het radioactieve afval, dat bij de productie van fosfor is ontstaan. Er is sprake van geringe radioactiviteit, maar de waarden zouden toch de vrijstellingsgrenzen, die bepalen of er een melding of vergunning nodig is, hebben overschreden.

Het ministerie wilde in een reactie niet ingaan op het document, maar stelde dat gesprekken over een overname van Thermphos nog lopen. „Zolang die lopen, is ontmanteling van het bedrijf en afvoeren van de voorraden op het bedrijventerrein niet aan de orde”, aldus het departement. „Het is ongewenst vooruit te lopen op kosten die eventueel gemaakt moeten worden indien de gesprekken niet tot een gewenst resultaat leiden.”

De curator van Thermphos liet eerder deze maand weten dat faillissement wordt aangevraagd. Anderhalve maand eerder kreeg het bedrijf al uitstel van betaling.

Thermphos zit al een tijdje in zwaar weer. Door strenge controles in 2010 werd duidelijk dat het bedrijf te veel vervuilende stoffen uitstootte. Dit jaar volgde een boete van enkele tonnen voor de vervuiling. Een inspectiedienst dreigde de fabriek te sluiten als de situatie niet zou verbeteren. Uiteindelijk deed het dumpen van fosfor tegen bodemprijzen door Kazachstan Thermphos de das om.