Nieuws
1175008
Nieuws

Thermphos failliet

Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost is definitief failliet. De rechtbank in Breda verklaarde woensdag het bedrijf failliet.

Het faillissement was vorige week aangevraagd, nadat het bedrijf al anderhalve maand in een fase van uitstel van betaling zat. Directeur Rob de Ruiter is aangeslagen, zo stelt hij in een persverklaring.

Bij het bedrijf werken 450 mensen. Het grootste deel is gevraagd te blijven werken tot er een investeerder is gevonden die kan zorgen voor een doorstart van de laatste fosforfabriek van Europa. Curator Steven van Boven zei dat er serieuze interesse is van verschillende investeerders, van wie een aantal zogenoemde indicatieve biedingen heeft gedaan. Hij hoopt de verkoop eind van dit jaar rond te krijgen.

Als geen investeerder bereid is tot het opkopen van het bedrijf kan het de overheid mogelijk honderden miljoenen kosten voor het opruimen van nucleair afval in de fabriek. De ontmanteling van de fabriek en het saneren van vervuilde grond kan nog eens een veelvoud kosten, zo blijkt uit een intern stuk van het ministerie van Economische Zaken.

Thermphos verkeerde al lange tijd in zwaar weer. Het had last van strenge controles door de overheid. De VROM Inspectie dreigde het bedrijf in 2010 te sluiten als het niet snel iets zou doen tegen het uitstoten van dioxine en zware metalen, zoals cadmium. Ook de veiligheidscultuur binnen de fabriek vertoonde gebreken.

Daarnaast had Thermphos last van Kazachstan dat fosfor tegen bodemprijzen op de Europese markt dumpt. Thermphos was echter zelf bezig haar proces op een milieuvriendelijker manier in te richten, onder meer door fosfaten uit afval te recyclen. Daarnaast moest het grote investeringen doen om de uitstoot van afvalstoffen te minimaliseren. Die combinatie deed Thermphos de das om.