Nieuws/Binnenland
1175010
Binnenland

Thermphos vraagt faillissement aan

Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost vraagt het faillissement aan. Dat heeft curator Steven van Boven maandagavond laten weten.

De aanvraag komt anderhalve maand nadat het bedrijf uitstel van betaling had gekregen. Van Boven wil in de loop van deze week definitief het faillissement aanvragen. Hij heeft wel hoop op een doorstart. Dat kan nog enkele maanden duren.

De curator wil het grootste deel van de 450 medewerkers ontslaan, maar wil ze vragen met een uitkering te blijven werken tot er een koper is.

Thermphos zit al een tijdje in zwaar weer. Door strenge controles in 2010 werd duidelijk dat het bedrijf te veel vervuilende stoffen uitstootte. De veiligheidscultuur was er gebrekkig. De fabriek kreeg dit jaar enkele tonnen boete voor de vervuiling. De VROM Inspectie dreigde de fabriek te sluiten als de situatie niet zou verbeteren.

Uiteindelijk deed het dumpen van fosfor tegen bodemprijzen door Kazachstan Thermphos de das om. De directie had al bij de Europese Commissie gereclameerd vanwege de oneerlijke concurrentie.