Nieuws/Binnenland
1175012
Binnenland

Fosfor in schoonmaakmiddel en cola

Fosfor, gemaakt uit fosfaaterts, komt vrijwel overal in voor. Het is een essentieel element in het moderne leven. Fosfor en een aantal daarvan afgeleide chemische stoffen worden niet alleen gebruikt in huishoudelijke schoonmaakmiddelen, zoals waspoeders, maar ook in levensmiddelen als frisdrank en in medicijnen.

Thermphos in Vlissingen maakt fosfor die deels wordt verwerkt tot zeer zuiver fosforzuur, dat vooral wordt gebruikt in frisdranken en in elektronische apparaten. Daarnaast wordt een deel van wat in Vlissingen aankomt, naar andere vestigingen van Thermphos verscheept om er weer andere fosforhoudende producten van te maken.

„Fosfaat is onmisbaar als voedingsstof voor planten en dieren. Fosfaat is namelijk een van de drie basisbestanddelen van kunstmest. En zonder kunstmest zijn we niet in staat om aan de voedselbehoefte van de groeiende wereldbevolking te voldoen”, meldt het bedrijf op zijn website. Inmiddels kom er steeds meer aandacht voor het feit dat fosfaat eindig is. Volgens wetenschappers zou er over 80 tot 150 jaar geen fosfaaterts meer zijn, meldt Thermphos.

De oplossing ligt volgens het bedrijf en wetenschappers in het recyclen van fosfaathoudend afval. „Met deze techniek zijn wij volop aan de slag, vanuit het besef dat het bedrijf een belangrijke bijdrage kan leveren aan de oplossing van dit schaarsteprobleem. Recycling is namelijk de enige oplossing. Er zijn - zoals bij het energievraagstuk wel het geval is - geen alternatieven.”