Nieuws/Binnenland
1175017
Binnenland

Celstraf geëist tegen Utrechtse huisbaas

De Utrechtse huisbaas Willem V. moet in totaal 7 maanden het gevang in, als het aan justitie ligt. De aanklager eiste donderdag 9 maanden cel waarvan 5 voorwaardelijk wegens het beledigen van een wethouder en het bedreigen en mishandelen van huurders en ambtenaren. De officier wil ook dat de huisbaas 3 maanden gaat uitzitten die hem eerder voorwaardelijk waren opgelegd voor bedreiging van een huurder.

De 77-jarige V., die tientallen panden in Utrecht bezit, gaf toe dat hij af en toe te ver gaat, maar hij vindt dat hij de ruimte moet hebben om stevig ruzie te maken met zijn huurders. Volgens de reclassering is V. onverbeterlijk. Het advies luidde gevangenisstraf.

De aanklager ziet een patroon in het gedrag van V. „Dit is zijn manier van doen”, stelde zij vast. De officier benadrukte dat V. werkstraffen en geldboetes heeft gehad. Utrecht is klaar met hem, besloot de aanklager. De man zat nog in een proeftijd.

Volgens de advocaat van V. is de huisbaas slachtoffer van een hetze. Hij zag nauwelijks bewijs voor de meeste feiten. Het gaat om een paar losse incidenten, vond de advocaat. De advocaat vond ook dat een voorwaardelijke straf voldoende omdat V. lijdt onder alle media-aandacht voor deze zaak.