Nieuws/Binnenland
1175020
Binnenland

Woning aangepast aan moslims

Een wooncomplex met 188 appartementen van woningcorporatie Eigen Haard in Bos en Lommer is geheel aangepast op de wensen van moslims.

Dat schrijft Het Parool.

De gemeenteraadsleden Daniel van der Ree (VVD) en Marijke Shahsavari (CDA) zijn daar niet erg enthousiast over. "Dat komt de integratie niet ten goede."

De woningen in het complex Koningsvrouwen tussen de Willem de Zwijgerlaan en de Admiraal de Ruijterweg hebben bijvoorbeeld extra waterleidingaanluisten voor het ritueel reinigen voor het bidden. Ook zijn er tussen de woonkamer en de keuken schuifdeuren geplaatst om het mannen- en vrouwendomein te kunnen scheiden. De woning hebben ook een  lange gang zodat "vrouwen mannelijke bezoek niet hoeven tegen te komen".

Op twitter heeft de halalwoning geleid tot een stroom van reacties.

Rianne Meijer: "Misschien kan de woningbouw ook vast ketenen installeren om vrouwen overdag aan vast te maken."

Robert Engel: "Mooi hoor. Islamitische vrouwenonderdrukking onder de vlag van de woningbouwvereniging."

Volgens Eigen Haard wordt 50 procent van de woningen bewoond door mensen met een islamitische achtergrond, maar wonen er ook studenten en cliënten van welzijnsorganisatie Cordaan. Zij hebben suggesties gedaan voor veranderingen en verbeteringen. De woningcorporatie heeft volgens een woordvoerder een selectie gemaakt uit die suggesties, maar zijn die voorzieningen niet speciaal voor moslims bedoeld.