Nieuws
1175039
Nieuws

Huiswerk maken is tijdverspilling

Je kind springt een gat in de lucht: huiswerk maken is zonde van de tijd. Al die keren dat je je kind hebt moeten uitleggen wat het nut is van al die opdrachten, waren voor niets. Dat beweren Amerikaanse onderzoekers.

Meer tijd besteden aan huiswerk levert voor kinderen niet direct hogere cijfers op. Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit in Virginia onderzochten de cijfers van 18.000 kinderen van 15 en 16 jaar. Ze kwamen erachter dat de scholieren die meer tijd besteden aan hun huiswerk, geen hogere cijfers halen dan de leerlingen die dit niet doen. Eerder bleek al uit een ander onderzoek dat buitenspelen belangrijker is dan huiswerk maken.

Uitzondering

Het is niet zo dat thuis aan school werken daarom slecht is. Een uitzondering vonden de wetenschappers in het vak wiskunde. Het blijkt dat meer huiswerk maken zich voor dit vak wel vertaalt naar betere cijfers. Bovendien leert het de kinderen op een bepaalde manier te denken. Zo weten ze bijvoorbeeld beter wat voor vragen ze op een toets kunnen verwachten.

Nieuwe manieren van leren

Professor Thai, die aan het onderzoek meewerkte, wil dat schoolbesturen gaan nadenken over nieuwe manieren van leren. Zo stelt hij voor om inzet en aanwezigheid tijdens de les beter te belonen.