Nieuws/Binnenland
1175047
Binnenland

Orkaan gaf luchtvaart extra tik in oktober

De orkaan Sandy heeft de luchtvaartsector, die al maanden kampt met een afvlakkende groei van de vraag naar vliegreizen, in oktober een extra tik uitgedeeld. Dat blijkt uit de maandelijkse vervoerscijfers die de wereldwijde brancheorganisatie IATA donderdag heeft gepubliceerd.

Het passagiersvervoer steeg met 2,8 procent ten opzichte van oktober vorig jaar, maar vergeleken met september was sprake van een daling met 0,5 procent. De capaciteit bij luchtvaartmaatschappijen wereldwijd lag 2,3 procent hoger dan een jaar eerder. De gemiddelde bezettingsgraad steeg met 0,4 procentpunt tot 78,8 procent.

In Noord-Amerika, waar Sandy eind oktober toesloeg, bleef de toename van de vraag met 0,2 procent beduidend achter. De capaciteit daalde daar met 2,2 procent doordat duizenden vluchten moesten worden geannuleerd. IATA schat dat het natuurgeweld de sector ongeveer 500 miljoen dollar aan inkomsten heeft gekost.

Lagere vraag

,,Het verlies aan mensenlevens en de fysieke verwoesting door de orkaan Sandy blijven ons het meeste bij'', zei IATA-topman Tony Tyler. ,,Maar het brengt ook de luchtvaartbranche een klap toe van een half miljard dollar op het moment dat die zich dat het minst kan veroorloven.''

De luchtvrachtsector blijft zuchten onder de afkoelende wereldhandel. De vraag daalde met 3,5 procent, waardoor de gemiddelde beladingsgraad met 0,6 procentpunt daalde tot 46,1 procent. ,,Luchtvaartmaatschappijen spelen in op de lagere vraag bij passagiers door de capaciteit te beperken. Maar de snelle neergang van het vrachtvervoer gaat het aanpassingsvermogen van de branche te boven'', aldus Tyler.