Nieuws/Binnenland
1175050
Binnenland

Britse commissie wil toezicht op kranten

De commissie die in Groot-Brittannië de pers onderzocht, wil een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de kranten. De instantie moet een wettelijke basis krijgen.

De commissie onder leiding van rechter Brian Leveson onderzocht de media op verzoek van premier David Cameron. De aanleiding was het afluisterschandaal rond de inmiddels opgeheven krant News of the World van uitgever Rupert Murdoch.

De commissie concludeerde dat de band tussen politici en de kranten te innig was geworden. In haar aanbevelingen benadrukte de commissie donderdag dat een onafhankelijke toezichthouder niet betekent dat politici meer invloed op de inhoud van kranten zullen krijgen.

Leveson toonde zich zeer kritisch over de sensatiepers, die volgens hem „schandalig” gedrag vertoont en huishoudt in het leven van onschuldige mensen. Het schandaal rond News of the World kwam aan het rollen toen werd ontdekt dat journalisten van het blad in hun honger naar primeurs de telefoon hadden gehackt, onder andere van een meisje Milly Dowler, dat dood was aangetroffen.

„Zelfregulering van de pers is belangrijk”, zei algemeen secretaris Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ. In Nederland behandelt de Raad voor de Journalistiek klachten van burgers over de media. Ook hebben veel kranten een ombudsman. Aan het Britse onderzoek moeten volgens Bruning geen zware consequenties voor Nederland worden verbonden. „We hebben hier te maken met een heel andere pers, die bijvoorbeeld veel meer respect heeft voor de privacy van mensen.”

Strafbare zaken, zoals het afluisteren van voicemails, zijn bovendien ook via het strafrecht aan te pakken. „Er zijn overigens geen aanwijzingen dat er in Nederland dingen zijn gebeurd die ook maar in de buurt komen van dergelijke praktijken”, aldus Bruning.

Bij het optuigen van arbitrage-instanties moet volgens Bruning in het algemeen worden gewaakt voor de inperking van de persvrijheid. Juist omdat illegale zaken via het strafrecht zijn aan te pakken.