Nieuws/Buitenland
1175051
Buitenland

Berlusconi wil weer premier worden

Silvio Berlusconi wil opnieuw premier worden, ondanks zijn aangekondigde vertrek uit de Italiaanse politiek. De partij waarop hij leunt, de centrumrechtse PDL, staat ondertussen op het punt uit elkaar te vallen.

Dat heeft de doorgaans uitstekend geïnformeerde kwaliteitskrant la Repubblica donderdag gemeld. Officieel heeft Berlusconi, die een jaar geleden moest opstappen, de partijleiding afgestaan aan Angelino Alfano. Die wilde internevoorverkiezingen binnen de partij voor de premierskandidaat houden, net zoals de centrumlinkse PD, maar Berlusconi was daar tegen. In hectische onderhandelingen dolf Alfano het onderspit tegen zijn mentor Berlusconi.

De PDL die veel heeft geruzied over de voorverkiezingen, valt waarschijnlijk uit elkaar in de twee partijen waaruit zij in 2007 is ontstaan: Forza Italia (Hup Italië) van Berlusconi en de Nationale Alliantie (AN) van ex-neofascisten. Berlusconi wil Forza Italia al omstreeks 16 december heroprichten. De eerstvolgende parlementsverkiezingen zijn in de lente van 2013.

Met name onder jongere PDL-leden groeide in de loop van donderdag het verzet tegen de aangekondigde terugkeer van de 76-jarige Berlusconi als aspirant-premier en het afgelasten van de voorverkiezingen, zo meldt de krant Corriere della Sera op zijn website. Giancarlo Galan (56), een van de eersten die zich hadden opgeworpen als kandidaat-premier, repte over „dinosauriërs” en hekelde: „Heel centrumrechts draait rond Berlusconi en zal rond hem blijven draaien.”

Alessandro Cattaneo (33), de populaire burgemeester van Pavia, vroeg zich af hoe hij het afgelasten van de voorverkiezingen moet uitleggen aan de 15.000 burgers die al voor zijn kandidatuur hebben getekend. Ex-minister Giorgia Meloni (33) zei ironisch, zinspelend op de partijnaam: „Goed toch dat wij het Volk van de Vrijheid zijn.”