Nieuws/Binnenland
1175055
Binnenland

Toch lagere straffen Groninger hiv-zaak

De twee mannen in de Groninger hiv-zaak die werden vervolgd voor zware mishandeling door het opzettelijk met besmet bloed injecteren van andere mannen op seksfeesten, krijgen toch lagere straffen. Het gerechtshof in Arnhem stelt dat de mannen die op hun seksfeesten kwamen, hun hiv-besmetting ook in gay-sauna's of het Groninger Stadspark hebben kunnen oplopen. Daarom moet vrijspraak volgen van zware mishandeling. Het hof veroordeelt hen wel wegens poging tot zware mishandeling en andere feiten tot 8 en 5 jaar cel. Het hof in Leeuwarden kwam eerder tot 12 jaar en 9 jaar cel.

In 2008 oordeelde de rechtbank in Groningen al dat Peter M. (54) en Hans J. (39) van zware mishandeling moesten worden vrijgesproken en werden zij veroordeeld tot 9 en 5 jaar cel. Het hof in Leeuwarden achtte in 2010 in hoger beroep wél hiv-besmettingen het directe gevolg van injecties en kwam zo tot 12 en 9 jaar cel. De Hoge Raad vond dat niet goed gemotiveerd, zodat het gerechtshof in Arnhem het hoger beroep over moest doen.

Het Openbaar Ministerie (OM) gelooft dat M. en J. de mannen die naar hun seksfeestjes kwamen drogeerden en injecteerden, zodat ze een groepje besmette mannen om zich heen zouden krijgen voor onbeschermde seks. De twee ontkenden dat. Het OM eiste twee weken geleden dat M. in totaal 11 jaar, en J. in totaal 7,5 jaar zou krijgen voor alle beschuldigingen samen.