Nieuws/Binnenland
1175057
Binnenland

'Bezuinigingen hinderen aanpak ongevallen'

Transport en Logistiek Nederland (TLN) ziet de uitkomsten van het onderzoek naar ongevallen met vrachtwagens als 'steuntje in de rug'. Maar TLN is bang dat er door overheidsbezuinigingen te weinig terechtkomt van plannen om het aantal ongevallen terug te dringen.

In het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat donderdag is gepresenteerd, staat onder meer dat verminderde alertheid van chauffeurs bij een groot deel van de ongevallen een belangrijke rol speelt. Om het aantal ongevallen met vrachtauto's terug te dringen, moeten vervoerders en verladers met inspectie en wegbeheerder werken aan een 'veiligheidscultuur'.

Het aantal geregistreerde slachtoffers door ongevallen waarbij een vrachtwagen betrokken is, daalt al jaren. Nederland behoort tot de veiligste landen ter wereld. „Maar ieder slachtoffer is er nog één te veel en we moeten blijven werken om de veiligheid op de weg verder te verbeteren door het creëren van een veiligheidscultuur”, aldus een woordvoerder.

„Scherpe controle en handhaving zijn erg belangrijk om overtreders aan te pakken en van de weg te halen. Maar dat staat ernstig onder druk door de geplande bezuinigingen.” Volgens TLN moet de inspectie juist meer capaciteit krijgen om de veiligheid op de transportmarkt te ondersteunen.