Nieuws/Binnenland
1175083
Binnenland

Mansveld optimistisch over klimaattop Doha

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) is optimistisch over de VN-klimaattop, die tot en met 7 december wordt gehouden in het Qatarese Doha. Ze verwacht dat de betrokken landen zullen instemmen met een werkplan, waardoor in 2015 de handtekeningen gezet kunnen worden onder een juridisch bindend klimaatakkoord.

„Ik verwacht dat dat gaat lukken. Maar het zal nog wel veel werk zijn”, zei Mansveld donderdag tegen het ANP. „Er zijn nog harde noten te kraken.” De onderhandelingen zijn volgens haar al goed op gang gekomen, maar er zijn nog wel wat compromissen nodig om iedereen op één lijn te krijgen. Mansveld woont de top van 4 tot en met 7 december bij.

De vergadering in Doha is volgens de staatssecretaris grotendeels procedureel, maar daarom niet minder belangrijk. Als er nu geen werkafspraken worden gemaakt, komt het in de toekomst zeker niet tot een akkoord, denkt ze. Bovendien wordt het voor landen die nu meewerken, moeilijk om zich straks terug te trekken.

Ook is het goed om de vertegenwoordigers van de andere landen weer eens te spreken. „Je wilt anderen overtuigen waarom het belangrijk is om dit commitment aan te gaan”, stelt Mansveld. „Het gaat nu niet zo zeer over de inhoud, maar om de inzet om tot een juridisch bindend akkoord te komen waar alle landen aan meedoen.”

Mansveld stelt dat het goed is om „met verve” de onderhandelingen in te gaan. „Ik denk dat je altijd optimistisch moet zijn.” Ze wil andere landen niet alleen overtuigen om mee te doen, maar ook verleiden. „Landen gaan niet meedoen omdat ik het zeg. Ze gaan wat doen als het hunzelf iets oplevert.”

Ook verwacht de staatssecretaris dat het gaat lukken om het Kyoto Protocol te verlengen. Daarvan loopt de eerste fase dit jaar af. In het protocol staat dat industrielanden de uitstoot van broeikasgas CO2 zullen verminderen. Maar grote vervuilers zoals China en de Verenigde Staten doen hieraan niet mee, wat de noodzaak van een nieuw akkoord versterkt.

Het verlengen van Kyoto is een tijdelijke oplossing, die ervoor zorgt dat er meer tijd is om een wereldwijd akkoord te sluiten. Het was de bedoeling dat dat in 2009 in Kopenhagen al zou gebeuren, maar die top mislukte.