Nieuws/Buitenland
1175086
Buitenland

'Iran geeft geen inzicht in kernprogramma'

Iran blijft weigeren helderheid te geven over eventuele militaire bedoelingen van zijn nucleaire programma. Tot nu toe is geen vooruitgang geboekt ondanks „intensieve pogingen” van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Dat zei IAEA-baas Yukiya Amano donderdag tijdens een vergadering van de nucleaire waakhond van de VN in Wenen.

Amano eiste opnieuw toegang tot het militaire complex Parchin ten zuidoosten van de hoofdstad Teheran. Het IAEA vermoedt al langer dat daar testen zijn gedaan die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kernwapens. Dat zou blijken uit satellietbeelden. De IAEA-topman wil ook toegang tot andere 'verdachte' plekken in Iran, maar zoekt een diplomatieke oplossing voor de kwestie. Iran ontkent hardnekkig dat het aan een atoombom werkt.

VN-wapeninspecteurs praten naar verwachting volgende maand opnieuw met het Iraanse regime om een doorbraak te forceren. Ook in andere samenstellingen staan gesprekken op stappen. Eerder dit jaar strandden diplomatieke pogingen om overeenstemming te bereiken.

Zorgen

Westerse landen en Israël maken zich al jaren grote zorgen over het nucleaire programma van Iran. Ook Israël zou overigens over kernwapens beschikken. Het Westen heeft Iran eerder zware handelssancties opgelegd om het land te dwingen te stoppen met zijn atoomprogramma.

De BBC meldde woensdag dat het IAEA heeft erkend „enige tijd geleden” te zijn gehackt door een anti-Israëlische groep met de naam Parastoo. Vervolgens werden contactgegevens van ruim 100 experts van de nucleaire waakhond op internet gezet.

Parastoo betekent zwaluw in het Farsi, de taal die in Iran wordt gesproken. Het is ook een Iraanse meisjesnaam.