Nieuws/Binnenland
1175092
Binnenland

Mansveld: Rutte niet naar klimaattop Doha

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Klimaat) vindt het niet nodig dat premier Mark Rutte naar de VN-klimaattop in Doha gaat, zoals GroenLinks wil. „Ik vertegenwoordig het hele kabinet, in het buitenland zelfs als minister”, zei Mansveld tijdens een overleg over klimaat in de Tweede Kamer.

„Ik hecht ook aan krachtig leiderschap en zal duidelijkheid in Doha niet achterwege laten”, vertelde Mansveld, die van 4 tot en met 7 december aanschuift bij de onderhandelingen. GroenLinks vindt de onderhandelingen over klimaatverandering zo belangrijk, dat de premier daarbij aanwezig zou moeten zijn.

Mansveld gaat in Doha praten over de verlenging van het Kyoto Protocol, waarvan de eerste fase dit jaar afloopt. In het protocol staat dat industrielanden de uitstoot van broeikasgas CO2 zullen verminderen. De Verenigde Staten en China hebben deze afspraken nooit ondertekend.

Ook wordt onderhandeld over een nieuw klimaatakkoord dat vanaf 2020 zou moeten gaan gelden. Dat akkoord zou juridisch bindend moeten zijn. Bovendien wordt gehoopt dat alle landen daaraan mee willen doen. Als dat lukt, is het Kyoto Protocol niet meer nodig.

In Doha zal het ook gaan over klimaatgeld, dat eerder is toegezegd aan arme landen. Die kunnen zich met dat geld weren tegen de gevolgen van klimaatverandering, bijvoorbeeld door het aanleggen van dijken. Nederland laat het budget hiervoor komend jaar gelijk. Voor de periode na 2013 is nog geen beslissing genomen over de hoogte van de bijdrage.