Nieuws/Buitenland
1175166
Buitenland

Doden door aanslagen op sjiieten in Irak

Bomaanslagen op sjiitische moslims in het gebied ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben donderdag aan zeker 33 mensen het leven gekost. Ten minste 98 mensen raakten gewond, meldden veiligheidsfunctionarissen en medische hulpverleners. Drie militairen kwamen om bij een zelfmoordaanslag op een patrouille in Fallujah ten westen van de hoofdstad.

Sinds 9 september hebben aanslagen in Irak niet zoveel mensenlevens gekost. Toen kwamen 76 mensen op gewelddadige wijze om het leven.

De zwaarste aanslag was in de stad Hilla. Daar ontploften twee bermbommen, die waren gericht tegen een groep sjiitische pelgrims. 28 bedevaartgangers kwamen om en 85 anderen raakten gewond.

Een ander doelwit was een brug in de voor sjiieten heilige stad Karbala. Daar kwamen vijf mensen om en raakten er 13 gewond. Alle wegen naar het centrum van de stad zijn afgesloten.

In Karbala ligt Imam Hussein begraven, een van de meest vereerde personen in de sjiitische islam. Hij kwam in het jaar 680 om tijdens een gevecht met soldaten van de soennitische kalief Yazid. Husseins dood is dezer dagen uitgebreid herdacht.