Nieuws/Binnenland
1175169
Binnenland

Algemene voorwaarden vaak verouderd

Bedrijven hanteren opvallend vaak sterk verouderde algemene voorwaarden. In de helft van de gevallen is het document de laatste vier jaar niet aangepast. Ook zijn er veel ondernemingen die helemaal geen algemene voorwaarden hebben.

Dit blijkt uit onderzoek van juridisch dienstverlener DAS onder 250 mkb-bedrijven.

In de algemene voorwaarden legt een ondernemer vast onder welke condities hij een overeenkomst aangaat. Met name de kleinere bedrijven (tot 50 werknemers) hebben geen algemene voorwaarden.

Algemene voorwaarden kunnen als verkoopvoorwaarden of inkoopvoorwaarden (vanuit de klant) worden gebruikt. Uit het onderzoek bleek dat 20% geen verkoopvoorwaarden hanteert en 73% geen inkoopvoorwaarden. Ondernemers aangesloten bij branche-organisaties gebruiken vaak de voorwaarden die door de branche-organisatie zijn opgesteld.

Bedrijven krijgen steeds vaker te maken met juridische geschillen. Goede en actuele algemene voorwaarden bieden de ondernemer goede bescherming in de afwikkeling van klachten en kunnen lange juridische procedures voorkomen, bijvoorbeeld bij onduidelijke betalingstermijnen, schadeplichtigheid of te late levering.