Nieuws/Binnenland
1175196
Binnenland

2e ronde aan private “vrijwillig verplichte “Griekse haircut

Nu een Grieks faillissement voor de eerste zes maanden is afgewend,  tenminste als de diverse eurozone parlementen hun goedkeuring geven aan de gisteren bereikte complexe deal,  zal vanaf vandaag de volledige focus van de markt gaan naar het grote gevecht in Amerika om een begrotingsdeal te bereiken in het Congres voor einde jaar om de fiscal cliff te voorkomen.

Wall Street verloor gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag in reactie op opmerkingen van de Democratisch leider in het Amerikaanse Congres, Harry Reid, dat er nog maar weinig vooruitgang was geboekt in de gesprekken om de fiscal cliff af te wenden. De Europese beurzen zullen de verliezen op Wall Street vanochtend op de opening verdisconteren.

Democratisch leider Harry Reid gaf gisteren een waarschuwing dat er nog maar slechts een paar weken te gaan zijn tot einde jaar en dat er nog zeer veel werk moet worden verzet. De tijd van de beleefdheden en de “happy talk “is over volgens Reid, er moet vanaf vandaag keihard worden onderhandeld en specifieke zaken worden doorsproken.

Nog even een kleine nuancering wat betreft de exacte details van de gisteren bereikte deal over de Griekse schuldenpositie.  Er is een akkoord bereikt dat de te betalen rente over het eerste bail out pakket van euro 110 miljard met 100 basispunten wordt verlaagd terwijl de rente voor het tweede bail out pakket van euro 130 miljard met 10 jaar is uitgesteld.

Verder is er een principeakkoord bereikt dat de Grieken volgend jaar een inkoopprogramma starten voor het opkopen van eigen staatsobligaties die uitstaan bij private houders tegen de huidige afbraakprijzen. Dat wil zeggen dat de Griekse regering de initieel uitgegeven staatsobligaties tegen 100 voor bijvoorbeeld 35 of 40 terugkoopt.

Leuk bedacht door de eurozone crediteurenlanden en de ECB die zelf absoluut pertinent niet willen overgaan tot het kwijtschelden en afschrijven van Griekse staatsschulden. Zij blijven volhouden afgelost te willen worden tegen de volle 100 procent.

De grote vraag is of de private houders van Griekse staatsschulden er wel toe over willen gaan om vrijwillig akkoord te gaan met het verkopen van hun gehouden Griekse staatsobligaties aan de Griekse staat. Men had natuurlijk de bedoeling om ook, net als de officiële houders, op 100 procent te willen worden afgelost.

Gisteren gingen de Griekse banken met meer dan 10 procent zeer fors onderuit op de Griekse beurs doordat deze private houders van eigen Griekse staatsschulden mogelijk als eerste aan de beurt zijn voor de gisteren door de trojka bedachte eigen inkoopactie. De Griekse banken, lees voor een groot deel de ECB, houden naar verluidt meer dan euro 100 miljard aan Griekse staatsobligaties.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de EU volgend jaar weer een “vrijwillig verplicht “scenario zal willen scheppen om private houders van Griekse staatsobligaties zo in een tweede ronde, de eerste was dit jaar maart voor euro 100 miljard, te verplichten  om tegen afbraakprijzen Griekenland hun eigen schulden terug te laten kopen. Griekenland wint hier veel mee.

Zo zijn de private houders van Grieks schuldpapier wederom de klos en blijven de trojka leden voorlopig buiten schot. Echter de ECB heeft in de afgelopen jaren tientallen miljarden aan Griekse banken ter beschikking gesteld die hiervoor aan zichzelf uitgegeven obligaties als onderpand hebben ingebracht bij de ECB.

Indirect wordt de ECB, en dat zijn wij, dan toch betrokken bij afschrijven op Griekse schulden want de Griekse banken kunnen de ECB niet meer voor de volle 100 procent terugbetalen. En zo wordt er in de komende tijd officieel gestolen van private houders van Griekse staatsobligaties.

De private houders van Spaanse, Italiaanse en Portugese schatkistpapieren en staatsobligaties zullen zich ook wel achter de oren krabben doordat men mogelijk in de komende jaren met eenzelfde scenario van “vrijwillig verplicht “ meewerken, wordt geconfronteerd.

Van vrije en transparante marktwerking is dan geen sprake. Van een vrije en open economie gaan we in de eurozone en Europa toe naar een door overheden en de EU volledig gereguleerde en gestuurde economie waar beslist gaat worden over ons eigen verdiende geld. Geen goede ontwikkeling.

Mijn volgende column verschijnt aanstaande vrijdag.

Rob Koenders is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.