Nieuws/Binnenland
1175204
Binnenland

   ‘Veel mensen krijgen het liefst cash geld… hoe suf is dat?!’

 Verrassing

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Deze keer schrijft ze over cadeaus geven.

De cadeaumaand staat weer voor de deur, en woensdag trapt Nederland af met pakjesavond. Toen Emma en Alec nog klein waren, was hun verlanglijstje heel goed te behappen: knikkers, kneedgum, stiften en stickervellen. Daarmee had ik al snel een mand vol cadeautjes, maar tegenwoordig vragen mijn pubers meestal maar één ding. Bij dat ene ding krijg ik echter zulke precieze productspecificaties aangeleverd (“Het moet dát zijn maar zonder dát, en dan niet díe maar die andere”), dat het element van de verrassing nagenoeg geheel is verdwenen. En dus hebben we de cadeautjes dit jaar voor het eerst doorgeschoven naar de kerst. Ik mis het wel hoor, pakjesavond. Vanuit het magische idee dat Sinterklaas speciaal voor hen iets had meegenomen op zijn boot uit Spanje, vonden de kinderen alles prachtig wat-ie uit zijn zak toverde. Maar dat veranderde zodra het Emma en Alec eenmaal duidelijk was geworden wie hier thuis het échte inkoopbeleid voert: Richard is de ‘dat moet toch kunnen’-Piet en ik ben de ‘dat moeten we nog zien’-Piet; beter bekend als de zeur-Piet.

Ik vond het vroeger zo leuk om ze te verrassen; om die verwachtingsvolle snoetjes te zien die braaf voor de openhaard zaten te zingen over “hoe waaien zijn rimpels al heen en al weer”. Maar wanneer ik nu voor één specifiek telefoonhoesje op pad wordt gestuurd, voel ik me meer een personal shopper dan iemand die met een verrassing bezig is. Richard vindt dat onzin. Hij zegt dat een cadeautje iets moet zijn dat de ontvanger graag wil krijgen, niet iets dat jij graag wilt geven. Het mooist is natuurlijk allebei: dat het leuk is om te krijgen én om te geven. Maar volgens mij hebben meer mensen daar last van, dat ze - net als ik - iets willen geven waar ze zélf over hebben nagedacht, of wat ze bij die persoon vinden passen. Daar moest ik aan denken toen ik zag dat de top 5 van cadeautjes die mensen zouden willen krijgen niet helemaal overeenkomt met de top 5 van cadeautjes die daadwerkelijk worden gegeven.

Want wat geven we het meest? Parfum, chocolade, schoonheidsverzorging, boeken en voeding/drank. Maar wat kríjgen we het liefst? Boeken, cash geld, reizen, parfum en kleding/schoenen. Dat boeken zo populair zijn, daar word ik als schrijver natuurlijk heel blij van. Maar cash geld? Hoe suf is dat? Het grappige is dat heel veel mensen dus cash geld zouden willen ontvangen, maar tegelijkertijd vindt niemand het leuk om te geven. Opvallend vind ik ook dat veel mensen graag chocolade en drank geven, terwijl dat maar bij weinig mensen bovenaan blijkt te staan om te ontvangen. Misschien wordt het wel gegeven met het idee: ‘Dan zijn we er meteen bij als die fles wordt opengetrokken!’ Want hoe vaak komt het niet voor dat mensen iets geven wat ze eigenlijk graag zélf hadden willen ontvangen? Dat begint overigens al jong. Zo vroeg Alec of ik voor kerst misschien BlackOps2 of FIFA13 zou willen krijgen. “Maar… dat zijn toch games die jíj graag speelt?” vroeg ik lachend. “Ja,” antwoordde Alec met een uitgestreken gezicht, “maar jij zegt altijd: als jullie gelukkig zijn, ben ik het ook!”